ua en ru

Франція санкціонувала продовження переговорів ЄС і США про створення ЗВТ

Франція санкціонувала продовження переговорів Євросоюзу і США про створення зони вільної торгівлі. Перешкодою для французької сторони було регулювання сфери мас-медіа та кіноіндустрії, передає France24.

Париж турбувався про те, що французька кіноіндустрія та інтернет-сектор могли піддатися сильної конкуренції з боку Голлівуду і американських комп'ютерних компаній. У підсумку переговорники з боку ЄС не отримають мандата на обговорення сфер кіно і медіа. Однак Єврокомісія залишила за собою право пізніше запитати у держав ЄС розширений мандат на ведення переговорів з Вашингтоном.

"Ми задоволені, але я б не назвала це перемогою", - сказала міністр торгівлі Франції Ніколь Брік.

Експерти оцінюють обсяг індустрії кіно і медіа в Євросоюзі в 17 млрд євро. У сфері медіа та розваг США щорічно за період з 2004 р. по 2011 р. в середньому експортували до ЄС товарів і послуг на 1,5 млрд євро більше, ніж купували самі аналогічні європейські товари і послуги.

Формально переговори Брюсселя і Вашингтона про створення зони вільної торгівлі можуть початися вже на саміті "Великої вісімки" в Північній Ірландії 17-18 2013 р. Завершення переговорів очікується до кінця 2014 р.