ua en ru

Франція запропонувала ООН створити політичну "дорожню карту" щодо Сирії

Франція запропонувала ООН створити політичну "дорожню карту" щодо Сирії Фото: Еммануель Макрон (elysee.fr)

Мова йде про контактній групі, куди б входили представники постійних членів плюс зацікавлені сторони

Президент Франції Еммануель Макрон під час свого виступу на 72-й сесії Генеральної асамблеї ООН, запропонував партнерам з боку ООН ініціативу про створення політичної "дорожньої карти" щодо врегулювання ситуації в Сирії, оскільки "астанинський формат" виявився недостатнім. Про це повідомляє "112 Україна".

Зазначено, що мова йде про контактній групі, куди б входили всі представники постійних членів плюс зацікавлені сторони.

"Франція пропонує ініціативу партнерів з боку ООН в рамках політичної "дорожньої карти" щодо Сирії. Вона включала б в себе контактну групу, куди б входили всі представники постійних членів плюс зацікавлені сторони. "Астанинський формат", може, і корисний, але недостатній, тому що зараз ми бачимо додаткові складності. Давайте почнемо переговори, які виведуть нас на політичні, а не на військові рішення. Це в інтересах всіх нас, а не тільки сирійців", - зазначив Макрон.

За словами Макрона, є дві неприйнятні для Франції "червоні кордону".

"Ми ніколи не потерпимо використання хімічної зброї. Ті, хто скоїв напад 4 квітня, повинен постати перед міжнародним судом. Цього не повинно статися. Крім того, необхідно забезпечити доступ усіх гуманітарних можливостей, щоб медичні структури захищали цивільне населення. Франція обрала це в якості одного з пріоритетів. Діяти в інтересах миру в Сирії - це діяти в інтересах усього народу, а також захищати всіх від ісламського тероризму", - зазначив президент Франції.

Нагадаємо, раніше Россия Іран і Туреччина домовилися о четвертій зоні деескалації в районі провінції Ідліб в Сирії.