ua en ru

Франція змінила дефіцит держбюджету під норми Євросоюзу

Франція змінила дефіцит держбюджету під норми Євросоюзу Фото: П'єр Московісі (flickr.com)

Подібна процедура була розпочата дев'ять років тому

Єврокомісія запропонувала в середу, 23 травня, покласти кінець офіційної процедури запобігання наднормативного дефіциту державного бюджету відносно Франції. Про це заявив європейський комісар з економіки і фінансових справах П'єр Московісі, слова якого наводяться на сайт організації.

Зокрема, повідомляється, що подібна процедура була розпочата дев'ять років тому.

"Сьогодні ми наближаємося до того, щоб залишити позаду спадщина кризи, оскільки Франція через дев'ять років виходить з процедури примусового зниження надмірного дефіциту", - сказав Московісі.

Згідно з опублікованою інформацією, згідно з Пактом стабільності і зростання, укладеною між державами Євросоюзу в 1997 році, річний дефіцит державного бюджету країн-учасниць не може перевищувати 3% валового внутрішнього продукту, а національний борг не повинен бути менше 60% валового внутрішнього продукту або наближатися до цієї цифри.

"Ми винесли таке рішення, тому що тенденція зниження дефіциту ясно виражена і проявляється впевнено", - заявив Московісі.

Також уточнюється, що в минулому році Франції вдалося знизити дефіцит державного бюджету, який відтепер становить 2,6% ВВП. Таке зниження спостерігається вперше з 2007 року.

Вихід з передбачуваної регламентом Пакту процедури передбачає, що дефіцит бюджету буде триматися у встановлених межах протягом двох років. Франція ще в 2017 році заявила про те, що дефіцит буде знижений.

"Це знаменує закінчення дев'яти довгих років болісних процедур і нелегких, але необхідних бюджетних зусиль", - уточнив Московісі. У 2012-2014 рр. він обіймав посаду міністра фінансів Франції та добився від Брюсселя додаткового дворічного строку для зниження дефіциту держбюджету.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, Франція досить скептично ставиться до думки про розширення Європейського Союзу.