ua en ru

Франція оцінила збитки ЄС від введення прикордонного контролю в країнах Шенгену

Франція оцінила збитки ЄС від введення прикордонного контролю в країнах Шенгену Фото: межа

Повернення прикордонного контролю між країнами ЄС може призвести до скорочення європейського ВВП на 100 млрд євро

Дорожні затори і паперова тяганина, викликані відновленням прикордонного контролю всередині Євросоюзу, можуть скоротити його щорічний валовий внутрішній продукт (ВВП) на 100 млрд євро. Про це заявив голова економічного агентства при уряді Франції France Strategie Жан Пісані-Феррі, Financial Times.

За оцінкою агентства, повернення прикордонного контролю між 26 країнами Шенгену можуть зробити економіку блоку до 2025 року на 0,8% менше, ніж вона могла б бути при відкритих кордонах.

"Короткострокові витрати відновлення контролю, хоч і не малі, але вони обмежені. Але якщо контроль запроваджується на постійній основі, це може мати набагато більше довгострокове вплив на торгівлю і робочі місця", - сказав глава France Strategie.

Що стосується Франції, то її економіка, за оцінкою агентства, за введення прикордонного контролю в короткостроковій перспективі може втратити від 1-2 млрд млрд євро, що еквівалентно 0,5% ВВП країни.

За словами Пісані-Феррі, ЄС потрібно знайти більш ефективну систему, щоб забезпечити безпеку, але блок при цьому "не повинен постійно ставити під сумнів принцип вільного переміщення громадян".

Нагадаємо, останнім часом багато країн ЄС, у зв'язку з високим рівнем терористичної загрози і потоком біженців, розглядають способи посилити заходи безпеки на своїх кордонах.

До цього моменту про посилення прикордонного контролю заявили Австрія, Німеччина, Данія, Швеція і Франція, а також Норвегія, яка не є членом ЄС, але входить в Шенгенську зону.

26 січня після наради глав МВС країн Євросоюзу рекомендували Брюсселю обмежити дії Шенгенської угоди на два роки.