ua en ru

Франція має намір збільшити військовий контингент в ЦАР для запобігання загрози геноциду

Франція збирається послати 1 тис. солдатів в Центрально-Африканської Республіки (ЦАР), заявив глава Міноборони Франції Жан-Ів Ле Дріан в ефірі радіостанції Europe 1.

Рішення посилити контингент французької армії в ЦАР було прийнято для запобігання загрози геноциду в охопленій громадянською війною країні. Раніше, у листопаді 2013 р., генеральний секретар ООН Пан Гі Мун вже піднімав питання про направлення в неспокійну республіку миротворчих сил.

На момент початку громадянської війни в грудні 2012 р. в ЦАР знаходилися 250 солдатів французької армії. Всі вони були розквартировані в районі міжнародного аеропорту столиці країни - Бангі.

ЦАР не може знайти політичної стабільності через ланцюга заколотів і повстань, захлестывающих країну. Остання громадянська війна розпочалася 10 грудня 2012 р., коли керівники повстанських загонів звинуватили уряд у порушенні мирного договору, що завершив попередню громадянську війну в 2007 р.

У березні 2013 р. повстанці почали наступ на столицю ЦАР Бангі. 24 березня президент ЦАР Франсуа Бозизе був повалений членами повстанського альянсу "Селека", з цього моменту в країні здебільшого панує анархія. Правозахисні групи звертаються до Ради Безпеки ООН з проханням розглянути можливість застосування санкцій щодо лідерів руху "Селека". З літа 2013 р. надходять повідомлення, що бійці мусульманської "Селеки" спустошують християнські села, в країні виникла загроза геноциду за релігійною ознакою.