ua en ru

Франція може спільно з Росією побудувати новий атомний енергоблок у Вірменії

Найбільший в світі користувач атомної електроенергетики Франція вивчає перспективи співпраці з Вірменією у будівництві АЕС, хоча постачальником енергоблоку вже виступає Росія, повідомляє Reuters.

Франція, яка оперує 58 ядерними реакторами, що забезпечують 75% її потреб в електроенергії, не подавала заявку на будівництво нового блоку для єдиної у Вірменії атомної електростанції. Під тиском США і Європи, стурбованих безпекою на тлі старіння чинного з радянських років реактора на Мецаморській АЕС, в 2007 р. Єреван пообіцяв замінити його на сучасний. Діюча АЕС забезпечує 40% потреб країни в електроенергії.

Президент Франції Ніколя Саркозі, який здійснює турне по Південному Кавказу, сказав на брифінгу за підсумками візиту до Єревану, що сюди приїде французька місія з метою оцінити можливості доступу енергодефіцитної Вірменії до атомної електроенергетиці.

"Ми розглядаємо участь Франції спільно з Росією в проекті будівництва нового атомного енергоблоку у Вірменії", - повідомив держсекретар з питань зовнішньоекономічних зв'язків Франції П'єр Лелуш.

Глава французького Міненерго Ерік Бессон повідомив, що вірменська влада повідомила про бажання співпрацювати з Парижем, незважаючи на контракт з Москвою. Бессон сказав, що партнерство буде фокусуватися на питаннях забезпечення безпеки АЕС, оскільки чинний реактор знаходиться в сейсмічній зоні.

Руйнівний землетрус у Вірменії в 1988 р. змусив владу зупинити два реактори АЕС, але один з них у 1995 р. відновив роботу через гострий дефіцит енергії.

"Їм потрібен один або кілька реакторів середньої потужності. Потреби в реакторах нового покоління, таких як EPR або еквівалентний, немає", - сказав Бессон журналістам.

Вірменія планує будівництво нового блоку АЕС потужністю близько 1 тис. МВт з реактором російського виробництва і європейським сертифікатом безпеки.

Вартість проекту оцінюється до 6 млрд дол. Фінансові потоки АЕС до вересня 2013 р. знаходяться в довірчому управлінні російської Інтер РАО ЄЕС.

Вірменія, Хорватія, Росія, Швейцарія, Туреччина, Україна і Білорусія в червні погодилися піддати свої наявні і плановані АЕС стрес-тестам за методикою Євросоюзу.