ua en ru

Франція і Німеччина домовилися по основних моментах плану порятунку Європи, - Меркель

Франція і Німеччина досягли домовленості по основних моментах плану боротьби з борговою кризою в Європі. Про це повідомили сьогодні представники канцлера Німеччини Ангели Меркель - через день після того, як європейські лідери заявили, що не варто чекати конкретних антикризових рішень на саміті ЄС 23 жовтня 2011 р., передає Reuters.
Незважаючи на всі запевнення Меркель, ні для кого не є секретом те, що найбільш впливові країни зони євро поки не можуть домовитися про інструменти залучення додаткових коштів в Європейський фонд фінансової стабільності (EFSF). У Парижі вважають найкращим способом перетворення EFSF в банк, який зможе отримати доступ до фінансування Європейського центробанку (ЄЦБ). Однак Берлін та ЄЦБ заперечують проти такої ідеї.
Втім, в адміністрації Меркель спростовують факт наявності розколу між Францією і Німеччиною. Як повідомив представник Християнсько-демократичного союзу Домінік Гайслер, федеральний канцлер ФРН ніколи не скаже нічого іншого, крім як того, що Франція і Німеччина про все домовилися.
Раніше лідери Франції і Німеччини визнали, що від саміту Євросоюзу не варто чекати конкретних антикризових рішень. Як заявили в спільному комюніке президент Франції Ніколя Саркозі і канцлер ФРН Ангела Меркель, європейські лідери будуть обговорювати варіанти вирішення боргової кризи на майбутньому саміті в Брюсселі, проте всі рішення відкладаються до повторної зустрічі, яка відбудеться наступного тижня, ймовірно, 26 жовтня ц.р .
У франко-німецькому заяві також говориться, що необхідно негайно почати переговори з банками - власниками грецьких держоблігацій про більш вагомий внесок у зусилля з ослаблення боргового тягаря Греції.
Європейські лідери намагаються виробити вичерпний і переконливий для ринків план виведення єврозони з кризи суверенних боргів.Мова йде про скорочення грецького держборгу, рекапіталізації банків з високоризиковими облігаціями єврозони і збільшення антикризового фонду EFSF.