ua en ru

Франція і Німеччина підготували проект щодо посилення оборонної політики ЄС

Франція і Німеччина підготували проект щодо посилення оборонної політики ЄС Фото: оборонна система ЄС стане більш активної та корисної

Підготовлений документ обговорять на майбутніх саміті ЄС у Братиславі

Міністр оборони Франції Жан-Ів Ле Дріан і глава Міноборони Німеччини Урсула фон дер Ляйен підготували проект пропозицій щодо посилення оборонної політики Європейського союзу. Про це повідомляє The Guardian.

Як повідомляє Le Figaro, документ буде направлений главі європейської дипломатії Федериці Могеріні. Спільний план Франції і Німеччини обговорять на майбутньому саміті ЄС у Братиславі.

Зазначається, що проект Ле Дріан і фон дер Ляйєн буде основним для розгляду "перезавантаження європейської оборонної системи".

План міністрів оборони повинен зробити оборонну систему ЄС "більш активною, більш корисною, не підміняючи при цьому національні оборонні відомства, які за визначенням, залишаються ключовою ланкою в безпеці країн ЄС".

Джерело в оточенні Ле Дріана повідомив, що документ складається з "конкретних пропозицій", а не просто "великих ідей".

За інформацією видання Sueddeutsche Zeitung, Ле Дріан і фон дер Ляйєн пропонують створити центр управління європейської оборони, загальної системи супутникового спостереження, а також обмін матеріально-технічним забезпеченням та військово-медичними ресурсами.

Згідно пропонованого документу для ряду оборонних проектів достатньо згоди декількох країн ЄС, а не всіх учасників.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна отримає безвізовий режим з ЄС у жовтні-листопаді.