ua en ru

Франція вислала колишнього панамського диктатора

Франція вислала колишнього президента Панами Мануеля Норьєгу на батьківщину після того, як лікарі сказали, що стан його здоров'я дозволяє провести екстрадицію, повідомляє ВВС.

За рішенням панамської влади, Норьєга має відбути 23 роки тюремного ув'язнення, до якого його засудили заочно за вбивство політичних опонентів.

Норьєга провів у в'язницях США і Франції понад 20 років. У США він перебував у в'язниці 17 років за звинуваченнями в наркоторгівлі.

Після цього колишнього лідера Панами видали Франції, де визнали винним у відмиванні грошей.

У серпні Франція підтвердила екстрадицію екс-диктатора, якого на батьківщині засудили за вбивства, корупцію і зловживання владою.

Норьєга міг оскаржити це рішення, але вирішив цього не робити, бо, за словами адвокатів, хоче повернутися на батьківщину.

Американські військові усунули від влади свого колишнього союзника Мануеля Нор'єгу у 1989 р. після звинувачень у тому, що він перетворив Панаму на осередок наркоторгівлі.

Нагадаємо, Норьега - виходець з військових, служив у панамській національній гвардії. У 1968 р. підтримав військовий переворот генерала Омара Торріхоса, а після його загибелі захопив владу в Панамі. Норьега спочатку був союзником США в Латинській Америці і активно співпрацював з ЦРУ з кінця 1950-х рр., а в 1967 р. навіть став отримувати пристойну платню за контрактом, але в 1988 р. Адміністрація по боротьбі з наркотиками США звинуватила його в торгівлі забороненими речовинами.