ua en ru

Формульне ціноутворення тарифів прогресивніше за ручне управління, - експерт

Формульне ціноутворення тарифів прогресивніше за ручне управління, - експерт Фото: Анна Дерев'янко (facebook.com-EBA.Ukraine)

В ЄBA вказують на логічність переходу від ручного регулювання тарифів на енергоносії до європейських стандартів

У Європейській Бізнес Асоціації (ЄВА) серед головних викликів, що стоять перед українськими підприємцями, називають дефіцит робочої сили, недостатню ефективність боротьби з корупцією і роботу судової системи. Про це пишуть ЗМІ, цитуючи слова виконавчого директора ЄБА Анни Дерев'янко.

При цьому, за даними видання, в ЄBA вказують на логічність переходу від ручного регулювання тарифів на енергоносії до європейських стандартів ціноутворення, відзначаючи, що формули роблять ведення бізнесу більш прогнозованим.

"Основна проблема, з якою почали стикатися компанії в минулому році, — нестача робочої сили. Відбувається серйозна міграція людей, і утримувати кваліфікований персонал стало складніше. Недостатньо ефективно проводиться боротьба з корупцією, і ще у нас в країні, на жаль, немає ефективної судової системи. Що стосується тарифів, то будь-ручне управління не є прогресивним. Формульне ціноутворення є більш прогнозованим, бізнес навчився планувати свою діяльність, виходячи з тих формул, які діють сьогодні. Ми підтримуємо перехід на формульне ціноутворення і збереження відносин з МВФ", - цитує видання Дерев'янко.

27 квітня 2016 року Кабмін прийняв постанову №315, яким урівняла ціни на газ для промисловості та населення. Цим же рішенням визначена формула ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону.

3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якому затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Згідно цієї методології, вугільна складова у тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.