ua en ru

Формування національних резервів НБУ в російських рублях несе значні курсові ризики, - АУБ

Будь-які економічні підстави для включення російського рубля до складу валютних резервів НБУ сьогодні відсутні, впевнений президент Асоціації українських банків(АУБ) Олександр Сугоняко. За його словами, формування національних резервів НБУ в російських рублях несе значні курсові ризики, особливо враховуючи ймовірність девальвації рубля в 2012 р.

"Сьогодні відсутні будь-які економічні підстави для включення російського рубля до складу валютних резервів НБУ, більш того, беручи до уваги волотильність курсу рубля і девальваційні прогнози, формування рублевих резервів несе в собі значні валютні ризики і може призвести до прямих збитків у вигляді негативних курсових різниць", - переконаний президент АУБ.

В АУБ наголошують, що за умови відсутності російського рубля в переліку розрахункових валют системи CLS (Continuous Linked Settlement), немає підстав для включення рубля до першої групи класифікатора валют НБУ, до якої належать, зокрема: австралійські долари, англійські фунти стерлінгів, долари США, канадські долари, японські ієни, євро, СПЗ і т.д.

Проведений АУБ аналіз показує, що динаміка валютної пари гривня/рубль є нестабільною, схильною до значних коливань. Формуючи середньострокові контракти, українські підприємства навряд чи будуть закладати в ціну значні курсові ризики девальвації рубля по відношенню до гривні. Ціноутворення в доларах США демонструє більшу стабільність і надійність.

В АУБ наголошують, що затвердження голови НБУ Сергія Арбузова, що розрахунки в рублях не призведуть до втрати валютних резервів є невиправданим.

"Вказане твердження було б цілком обґрунтованим, якщо б на внутрішньому ринку України було зафіксовано стабільне перевищення пропозиції російських рублів над попитом на них, і це перевищення було порівнянним з об'ємом розрахунків за російський природний газ. Але як продемонстрували показники валютного ринку, таких ресурсів в Україні немає, а створення додаткового, штучного попиту на російський рубль з боку гривні призведе лише до посилення девальваційного тиску на гривню", - відзначає Сугоняко.

Нагадаємо, 29 лютого Арбузов заявив, що в золотовалютні резерви України найближчим часом будуть внесені резерви в рублях.