ua en ru

Форекс – ринок валют на п'ятницю, 26 грудня 2014

Форекс - Більшість фондових індексів в передсвятковий торговий день перебували під «флете». Гонконгський Hang Seng (HSI) за підсумками торгових доби виріс на 0,1%. Тим часом, британський FTSE додав 0,12%, а німецький DAX - 0,04%. Американські фондові індекси також коливалися в нульовій зоні.

Форекс – ринок валют на п'ятницю, 26 грудня 2014

Форекс - Більшість фондових індексів в передсвятковий торговий день перебували під «флете». Гонконгський Hang Seng (HSI) за підсумками торгових доби виріс на 0,1%. Тим часом, британський FTSE додав 0,12%, а німецький DAX - 0,04%. Американські фондові індекси також коливалися в нульовій зоні.

Останній передсвятковий день, 25 грудня, на валютному ринку форекс був сповнений нудьги і спокою. Домінування долара США все ще в силі після несподівано різкого перегляду даних по ВВП за 3 квартал. До того ж, опубліковані в середу дані по ринку праці не розчарували: 4-недельнная змінна середня спустилася до 290,25 тис. проти 298,75 тис раніше. USD/JPY трохи відійшла від максимумів вівторка і закрилася в районі 120,40. EUR/USD так і не змогла повернутися вище 1,22, хоча спроби робила. GBP/USD закріпилася на форекс в районі 1,5540, скорегувавшись від недавніх мінімумів на тлі більш сильних, ніж очікувалося, даних щодо продуктивності і витрат на ринку праці. USD/RUB теж стала вести себе більш стримано, провівши день в рамках досить вузьких діапазонів. Тим не менш, до закриття парі вдалося спуститися в район 53,30 на форекс.

Ф'ючерси на нафту потрапили під невеликий тиск на знову з'явилися побоювання, що навіть прискорення зростання американської економіки не зможе збільшити попит на енергоресурси настільки, щоб поглинути зростаючий на ринку пропозицію. Brent відкрила торги на $61,22, торкнулася локального максимуму $62,67, але спустилася в район $60,30 до закриття.

Дорогоцінні метали все ще під тиском, хоча і відкотилися від мінімумів понеділка. Недавні дані, що підтвердили прискорення темпів зростання американської економіки, знизили попит на активи-притулки». У підсумку, XAU/USD закрилася в районі $1174 за унцію, а на срібло - пішло до 15,70.

Прогноз ринку форекс на п'ятницю, 26 грудня

Так як в четвер, 25 грудня, товарні ринки закриті, сьогоднішня прогнозна частина буде не зовсім звичайної - ми торкнемося цікавих фактів, які можуть допомогти вам у торгівлі. Звичайно, останні два тижні грудня характеризуються прискореним ростом на фондових ринках - цей феномен називають «ралі Санти». Дійсно, останні двадцять років зростання акцій у цей період йде швидше середньорічних показників. Однак у цьому році великі шанси не побачити нічого подібного, і на це є кілька причин.
По-перше, великий ризик побачити несприятливий розвиток ситуації з Грецією. На 29 грудня запланований третій раунд президентських виборів, і якщо в країні переможе рух, що виступає проти заходів жорсткої економії, це поставить під питання можливості ЄЦБ реалізувати програму скупки активів у 2015 році. Це буде мати велике значення для динаміки німецького індексу DAX для євро. Якщо і в третьому раунді не будуть набрані потрібні голоси, європейський фондовий ринок почне відчувати розпродажі, а єдина валюта може зміцнитися. Для EUR/USD це може означати повернення в район 1,24 на форекс.

По-друге, слабкий стан ринку енергетики. Обвалені ціни на нафту - це хороша новина для споживачів, але для нафтогазового сектора це може означати і менше робочих місць в найближчому майбутньому. Ми вже спостерігаємо різке скорочення загальної кількості працюючих в США свердловин, що може стати першим сигналом скорочення витрат. Падають прибутку і подальші сумні перспективи нафтовидобувних компаній можуть натиснути на ключові фондові індекси, в розрахунку яких енергетичний сектор займають значну частку - приміром, це стосується NASDAQ-100 (NQ) і DowJones (YM). Крім того, можуть відреагувати і котирування нафти: якщо чергові дані по числу працюючих свердловин, які будуть доступні вже на початку наступного тижня, покажуть подальше падіння показника, Brent може відреагувати зростанням до верхньої межі сформованого за останні дні діапазону $59,00-$63,50 за барель.

По-третє, у портах західного узбережжя США вже два місяці тривають страйки, що різко знизило торговельну активність у цей період. Це означає, що в найближчі місяці ми побачимо негативний ефект в економічних даних, що враховують торговий компонент, наприклад, у замовленнях на товари тривалого користування (вже останній звіт вийшов гірше прогнозів), а також обсяги роздрібних продажів. Безсумнівно, масштаб погіршення буде носити обмежений характер, так що на бичачий тренд USD на форекс це навряд чи вплине, а от настрій фондових ринків може зіпсувати. Сплеск страхів з приводу стабільності темпів зростання американської економіки може викликати падіння американських фондових індексів і короткочасний попит на «активи притулку» на форекс, приміром, на золото (XAU/USD).