ua en ru

Форекс – ринок валют на тиждень, 8 – 12 вересня

Форекс - Тиждень основні фондові індекси завершили на позитивній ноті. Найбільш активну динаміку на форекс продемонстрували європейські індекси: EUStocks 50 виріс на 3,36%, німецький DAX30 зміцнився на 3,06%. Загалом, це не дивно, враховуючи рішучість дій ЄЦБ, який знизив основну процентну ставку з 0,15% до 0,05%, а ставку за депозитами до -0,2%. Також було оголошено про початок викупу нефінансових активів приватних компаній. Всі ці заходи покликані направити ресурси банків у економіку, яка останнім часом демонструє явні ознаки охолодження.

Форекс - Тиждень основні фондові індекси завершили на позитивній ноті. Найбільш активну динаміку на форекс продемонстрували європейські індекси: EUStocks 50 виріс на 3,36%, німецький DAX30 зміцнився на 3,06%. Загалом, це не дивно, враховуючи рішучість дій ЄЦБ, який знизив основну процентну ставку з 0,15% до 0,05%, а ставку за депозитами до -0,2%. Також було оголошено про початок викупу нефінансових активів приватних компаній. Всі ці заходи покликані направити ресурси банків у економіку, яка останнім часом демонструє явні ознаки охолодження. Американська трійка продемонструвала більш стриману динаміку на форекс. За підсумками тижня DowJones продемонстрував зростання на 0,28%. S&P зріс на 0,39%. Nasdaq добавил0,23%. Стриманість динаміки на форекс обумовлена почасти тим, що американська трійка знаходиться в районі максимумів. Макроекономічний фон залишається змішаним: індекси ділової активності в секторі обробної промисловості і сфері послуг продемонстрували зростання, а ось дані по зайнятості за платіжними відомостями в несільськогосподарському секторі виявилися слабкішими очікувань, продемонструвавши зростання всього на 142 000 проти прогнозу 225 000. Таким чином, поки що говорити про те, що ФРС зважиться на більш раніше, ніж передбачалося, підвищення ставки все ж дещо передчасно. Зростання продемонстрували і азіатські індекси. Японський Nikkei 225 зріс на 1,71%. Hang Seng додав 2,22%. Хоча їх динаміка була стримана досить агресивним тоном коментарів Банку Японії, який не вважає, що поточне уповільнення в економіці є достатнім приводом для додаткового стимулювання. Додатковим фактором, який надав підтримку фондового ринку, стало і підписання угоди про взаємне припинення вогню на Україні.

На валютному ринку форекс крім пари євро/долар, яка, зазначивши щонайменше з липня 2013 року на рівні 1,2919, втратила 1,33% під впливом рішення ЄЦБ, значне падіння продемонстрував і британський фунт. Пара GBP/USD знизилася на 1,61% на форекс. Опублікована макроекономічна статистика була досить позитивною (індекс ділової активності в будівельному секторі і сфері послуг продемонстрували зростання), але досить серйозні побоювання викликає наближення референдуму щодо незалежності Шотландії, який запланований на 18 вересня, що і стало основним чинником тиску на британську валюту на форекс.

Прогноз ринку форекс на тиждень, 8 - 12 вересня

На валютному ринку форекс можна чекати продовження падіння пари EUR/USD. Після того, як пара протягом дня втратила більше 2 фігур, звичайно, не варто виключати можливість висхідної корекції. Але навряд чи котируванням вдасться піти вище рівня 1,3000. Тому ця точка може стати досить привабливою для відкриття коротких позицій. Первинною метою зниження на форекс, ймовірно, стане позначка 1,2900.

Останні опитування показують, що все більше шотландців висловлюється за незалежність. І це буде чинити тиск на фунт аж до оголошення підсумків референдуму в Шотландії, який відбудеться 18 вересня. Крім цього на пару GBP/USD вплив на форекс може надавати інфляційний звіт Банку Англії (у середу, 10 вересня), а також коментарі, що на майбутньому тижні зробить Марк Карні. За умови, що британський регулятор побачить ознаки наростання інфляційного тиску, фунт може отримати короткострокову підтримку на форекс в понеділок, 08 вересня. Але навряд чи парі вдасться розвинути серйозне зростання. Якщо котируванням вдасться закріпитися нижче рівня 1,63 на форекс, метою зниження може стати 1,6230 - 1,6200.

У четвер, 11 вересня, рішення щодо монетарної політики публікує Резервний Банк Нової Зеландії. Не зайвим буде нагадати, що регулятор взяв паузу в посиленні після 4 підвищень ставки, щоб оцінити їх вплив на економіку. Досить м'яка риторика з боку Центробанку може надати на пару NZD/USD додатковий тиск на форекс. У цьому випадку не варто виключати можливість прориву рівня 0,8300 на форекс і зниження до підтримки на 0,8257 і, далі, 0,8207.