ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 25 квітня 2014 р

Євро на Форексі у фіналі другого тижня продовжує консолідацію у вузькому діапазоні в районі трохи вище 1,38 дол. США.

Євро на Форексі у фіналі другого тижня продовжує консолідацію у вузькому діапазоні в районі трохи вище 1,38 дол. США. Спроба в середу, 23 квітня, відірватися від позначки 1,3800 вгору на хороших європейських PMI не вдалася. У четвер, 24 квітня, пара на Форексі знижувалася від максимуму 1,3853 до 1,3790. За останню добу вийшли погані дані про роздрібні продажі нових будинків в США (384 тис. проти прогнозу 450 тис.) і гарні дані про німецький індекс Ifo (111,2 пункту проти прогнозу 110,4), що підтримало євро на ринку Форекс. Як результат, до 12:00 за київським часом у п'ятницю, 25 квітня 1,384 дол. США.

Втім, за останню добу надійшли різні заяви від представників ЄЦБ, що статдані не мають ніякого значення і незрозуміло, чому євро на Форексі досі не падає і залишається в районі 1,38 дол. США. Так, представник ЄЦБ Евальд Новотни заявив, що ЄЦБ не повинен вчиняти дій до червня, японський дефляційний сценарій не загрожує єврозоні негайно, але ситуація може змінитися, якщо низька інфляція почне закріплюватися. Він не виключає QE в принципі, але не бачить на даний момент в цьому необхідності. Беручи до уваги високий курс євро, "зниження ставки може бути значною частиною" відповідних заходів. Ці слова чітко вказують на готовність знижувати ставку в червні, про що раніше писала преса, відзначають аналітики ринку Форекс.

Також у четвер виступав представник ЄЦБ) Люк Коен, який заявив, що саме по собі зниження ставки не має сенсу і повинно проводитись разом зі зниженням депозитної ставки. Він також зазначив, що високий курс євро підриває економічне зростання в єврозоні, знижує конкурентоспроможність і, безумовно, є проблемою для ЄЦБ. Але головною новиною було виступ глави ЄЦБ Маріо Драгі, який відкрито заявив, що ЄЦБ готовий почати кількісне пом'якшення у разі появи ознак того, що інфляція буде перебувати тривалий час на низькому рівні.

"Таким чином, можна припускати, що, задіявши останні залишилися інструменти у вигляді зниження ставок у червні, вже в другій половині року ЄЦБ почне проводити QE за зразком ФРС. І це для європейської валюти явний негатив. Скільки б не перебував євро на Форексі на настільки високих рівнях як зараз, очевидно, що в кінцевому рахунку далі вгору пара йти не може. Представники ЄЦБ відкрито продемонстрували високий курс євро проблемою і оголосили про наміри боротьби з нею, а значить, рано чи пізно євро впаде. Втім, швидше за все, вже засідання ФРС 30 квітня спровокує зниження по парі, якщо воно не почнеться раніше", - вважає аналітик інвестиційного департаменту ВТБ24 Олексій Міхєєв.

"Пара євро/долар на Форексі непогано тримається, незважаючи на спроби Драгі "умовити" ринок продавати євро, - зазначають аналітики Lloyds Bank. - Сильні дані про економіку єврозони стають нормою, і, якщо статистика по інфляції на наступному тижні не розчарує, ринок Форекс навряд чи буде побоюватися якихось дій ЄЦБ в травні. Рівнем підтримки для пари євро/долар на Форексі виступає відмітка 1,378. Однак на тлі відсутності новин парі буде складно пробити рівень 1,3850".