ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 20 січня 2014 р

Євро на Форексі в понеділок, 20 січня 2014 р., зростає після виходу статистики з Китаю.

Євро на Форексі в понеділок, 20 січня 2014 р., зростає після виходу статистики з Китаю. На 10:30 за київським часом європейська валюта оцінена в 1,355 дол. США. Учасники торгів на ринку Форекс стали перекладатися в євро на даних, які виявилися краще очікувань аналітиків.

Новини ринку Форекс. Зростання китайської економіки в 2013 р. показав ті ж результати, що і в 2012 р., - збільшення на 7,7%. Про це повідомляє Національне бюро статистики КНР. У річному вираженні зростання ВВП Китаю в жовтні - грудні 2013 р. (IV квартал) також склав 7,7%, що трохи нижче показника попереднього кварталу (7,8%), але трохи вище очікувань експертів (7,6%). Цифру 7,6% прогнозували також і економісти з китайського уряду.

В квартальному численні китайська економіка в IV кварталі 2013 р. зросла лише на 1,8% (у липні - вересні - на 2,2%). Аналітики пов'язують уповільнення темпів зростання до кінця року із зменшенням обсягу інвестицій. Не можна забувати і про оголошені восени 2013 р. економічні реформи, які покликані змінити характер економіки КНР з експортно орієнтованої на сервісну.

Збереження зростання ВВП КНР в 2013 р. на рівні 7,7% збігається з прогнозом Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР), який був опублікований у листопаді 2013 р. аналітики ОЕСР Також очікують зростання китайської економіки на 8,2% в 2014 р. і на 7,5% в 2015 р.

Дані про китайський ВВП виявилися краще очікувань ринку. Гравці на ринку Форекс відзначили це покупками європейської валюти, і, як наслідок, її курсова вартість зросла. Тим не менш, це зростання відбувається на тонкому ринку, коли торги на американських майданчиках не проводяться. З приходом американців реакція на статистику може виявитися протилежною: зростання економіки Китаю зі швидкістю нижче 8% в рік вважається критичним для країни і може призвести до соціально-політичних наслідків. Але поки компартії КНР навряд чи щось загрожує у середньостроковій і довгостроковій перспективі. Євро ж на Форексі отримав підтримку і знайшов привід для зростання.