ua en ru

Форекс: Огляд EUR на 10 січня 2014 р

Євро на Форексі в п'ятницю, 10 січня, 06:30 за київським часом варто 1,361 дол. Головною подією тижня для євровалюти на Форексі стало засідання ЄЦБ, що пройшов напередодні.

Євро на Форексі в п'ятницю, 10 січня, 06:30 за київським часом варто 1,361 дол. Головною подією тижня для євровалюти на Форексі стало засідання ЄЦБ, що пройшов напередодні. Центробанк залишив облікову ставку без змін - на рівні 0,25%, що співпало з прогнозами аналітиків.

Новини ринку Форекс. Після оголошення рівня ключової ставки глава ЄЦБ Маріо Драгі за традицією дав прес-конференцію. За словами Драгі, прогноз на 2014 р. залишається стриманим, а промвиробництво в 2014-2015 рр. буде повільно рости, незважаючи на поточне помірне відновлення економіки єврозони.

Крім цього Драгі зазначив, що єврозона може зіткнутися з тривалим періодом низької інфляції. Так, у грудні 2013 р. зростання цін в єврозоні становив 0,8% у річному обчисленні. ЄЦБ повинен забезпечити цінову стабільність в обох напрямках - не тільки у разі зростання інфляції, але й в разі його падіння нижче цільової планки ЄЦБ (2%), вважає Драгі.

ЄЦБ готовий розглядати всі засоби для підтримки економічної стабільності в Європі і в майбутньому продовжить дотримуватися стимулюючого підходу до грошово-кредитної політики. Ключова ставка ЄЦБ в таких умовах залишиться на низькому рівні ще тривалий період часу, заявив глава ЄЦБ.

Рекордно низькі процентні ставки на тлі провалу інфляції, яка в 2,5 рази нижче цільового значення, не можуть не турбувати ЄЦБ. Банку, незважаючи на протести з боку Німеччини, доведеться піти второваним колегами з США і Японії шляхи та включити друкарський верстат для інфляційного тиску на євро. Інакше Європа, як це було в Японії, ризикує зіткнутися з втраченими десятиліттями, а значить схожа доля чекає і євро на Форексі. В ЄЦБ це усвідомлюють, але поки що там не вистачає волі протистояти лобі консерваторів Бундесбанку.