ua en ru

На тлі зростання прибутковості держоблігацій США попит на долар на світових ринках зростає, - аналітик

На тлі зростання прибутковості держоблігацій США попит на долар на світових ринках зростає, - аналітик Фото: ілюстративне фото

Прибутковість 2-річних паперів досягла 2,5% вперше з 2008 року

На тлі зростання прибутковості 10-річних держоблігацій США (US Treasuries), яка вперше за чотири роки перевищила 3%, спостерігається зростання курсу долара по відношенню до всіх світових валют. Про це в коментарі РБК-Україна розповів старший аналітик компанії "Альпарі" Вадим Иосуб.

"Долар росте на світових ринках практично до всіх основних валют. Індекс долара піднявся до значень початку січня. Попит на долар росте разом із зростанням прибутковості держоблігацій США. Прибутковість 10-літніх US Treasuries перевищила 3% вперше з 2014 року, а прибутковість 2-річних паперів досягла 2,5% вперше з 2008 року", - повідомив аналітик.

Що стосується співвідношення гривня/долар, то моніторинг українського ринку показав, що на минулому тижні, з минулої середи, курс долара до гривні виріс на всіх сегментах валютного ринку на 0,1-0,5%, але в цілому так і залишився в діапазоні 25,9-26,6.

Також спостерігалося зростання офіційного курсу долара по відношенню до української національній валюті. Так, з минулої середи офіційний курс долара США, встановлений НБУ, зріс з 26,08 гривень до 26,18 гривень за долар, або на 0,4%.

Середньозважений курс долара на міжбанку, за даними регулятора, за цей же час зріс з 26,15 гривень до 26,27 гривень, або на 0,5%.

Середні курси купівлі/продажу готівкового долара в банках виросли за тиждень з 25,95/26,21 до 25,97/26,23 гривень за долар. Таким чином, спостерігався поступовий ріст, як купівлі, так і продажу в середньому на 0,1%. При цьому спред між середньою продажем і середньої покупкою зберігся на рівні 1,0%.

У цілому аналітики прогнозують подальше помірне зростання курсу долара і зміцнення його на світових ринках на найближчому тижні.

"На найближчий тиждень ми очікуємо продовження помірного зростання курсу долара, з урахуванням його зміцнення на світових ринках. Безготівковий долар буде торгуватися через тиждень поблизу 26,4 гривень, а готівковий долар у банках може торгуватися близько 26,0/26,4 гривень", - резюмував Иосуб.

Нагадаємо, прибутковість американських держоблігацій піднялася до 3,0014% у вівторок в Нью-Йорку. Зростання прибутковості в середньому склав 14,9 трлн. доларів.