ua en ru

На тлі протестів: Бундестаг прийняв поправки до закону про інфекційний захист

На тлі протестів: Бундестаг прийняв поправки до закону про інфекційний захист Фото: Бундестаг (bundestag de)

Німецький Бундестаг затвердив поправки до закону про захист від інфекційних захворювань. Вони прописують умови для обмежень при нових спалахах коронавірусу.

Про це повідомляє Bild.

Зміни в закон створюють правову базу для наступних випадків введення обмежень через спалахи коронавірусу. Він прописує які саме обмеження можуть вводити місцеві влади, можливість їх введення, а також дає визначення епідемії національного масштабу.

Зокрема, вони узаконюють вимоги дотримання дистанції, носіння масок у громадських місцях, закриття магазинів і ресторанів.

За поправки проголосували 415 депутатів, серед яких члени фракцій Союзу ХДС/ХСС, Соціал-демократичної партії та партії Зелених. Проти виступили Ліві, Вільна демократична партія та Альтернатива для Німеччини.

Тепер поправки повинні також затвердити в Бундесраті, після чого він буде відправлений на підпис президенту Франку-Вальтеру Штайнмаеру.

Поправки в закон приймали для створення законодавчої бази для карантину, який триває в країні. Деякі вищі адміністративні суди, а також депутати Бундестагу наполягали на цьому, щоб уряд вивів обмеження у зв'язку з пандемією в легальне поле.

Сьогоднішнє голосування за поправки викликало акції протесту у Берліні. У ході них правоохоронці затримали 190 осіб. Також правоохоронці закликали протестувальників розійтися, однак ті не послухали. У зв'язку з цим поліцейські застосували водомет проти демонстрантів.

Учасники протесту переконані, що поправки розширюють повноваження уряду та наступають на права і свободи громадян в Німеччині.