ua en ru

Фонди прямих інвестицій з США почали виводити підконтрольні їм компанії на IPO

Поступове відновлення фондового ринку і необхідність розплачуватися з кредиторами змусять багато фондів прямих інвестицій з США виводити підконтрольні їм компанії на IPO. Перші в цьому році операції з публічного розміщення акцій повністю відповідають подібній концепції. Більше того, успіх проведених IPO вже послужив сигналом для інших представників сектора, що бажають добре заробити, повідомляє РБК daily.
Перші в цьому році операції на ринку IPO США відбулися в середині тижня. Інвесторам було запропоновано акції двох медійних компаній - Nielsen Holdings, що займається складанням телевізійних рейтингів, і Demand Media, що активно використовує працю фрілансерів для створення контенту для багатьох інтернет-ресурсів. У результаті першого дня торгів акції Nielsen і Demand Media виросли в ціні на 8,7 і 32,3% відповідно, чимало здивувавши андеррайтерів і самих інвесторів. Варто зазначити, що обидві ці компанії об'єднувала схожа структура власності - і в тому, і в іншому випадку власниками є фонди прямих інвестицій. Приміром, частки в Nielsen зараз приблизно в рівній мірі розподілені між фондами Carlyle Group, Blackstone Group, Kohlberg Kravis Roberts & Co, Thomas H. Lee Partners, AlpInvest Partners і Hellman & Friedman. Ці структури активно залучали позикові кошти для купівлі Nielsen у докризовий період, а більша частина доходів від IPO як раз і буде використана для погашення цього боргу.
За рухом котирувань Nielsen і Demand Media стежив, мабуть, весь американський ринок - дані розміщення виступили своєрідним лакмусовим папірцем для фондів прямих інвестицій, які очікують зручного моменту для виводу на ринок своїх активів. А виводити їм справді є що. У результаті доступності і дешевизни кредитів, а також зростання фондового ринку в 2005-2007 рр. фонди прямих інвестицій з США провели рекордну кількість поглинань із використанням позикових коштів, витративши на це близько 1,6 трлн дол. Традиційними способами погашення цих боргів вважаються проведення IPO і розпродаж непрофільних активів, організувати які було в останні роки вкрай складним заняттям. Надолужувати згаяне компанії будуть у цьому році, особливо після того, як індекс Dow Jones вперше за довгі місяці протестував позначку в 12 тис. пунктів.
"У 2011 р. слід очікувати справжнього буму IPO компаній, які зараз належать різним фондам прямих інвестицій зі США. Ринки зростають, і ці інвестори обов'язково спробують скористатися наданою можливістю і вигідно продати те, що вони придбали ще за кілька років до світової фінансової кризи" , - пояснив професор University of Exeter Business School Стенлі Гьошев. Згідно з аналізом Bloomberg, за більш ніж половиною IPO, намічених у США на 2011 г., стоять фонди прямих інвестицій. Яскравими прикладами подібних IPO можуть стати розміщення таких компаній, як Toys R Us, Groupon, LinkedIn, Kinder Morgan, Ally Financial, HCA і BankUnited, що готуються.