ua en ru

Фондовий ринок України платить 150 млн грн податків при оборотах 2,2 трлн грн, - Клименко

Фондовий ринок України платить 150 млн грн податків при оборотах 2,2 трлн грн. Про це в інтерв'ю журналу "Експерт" повідомив міністр доходів і зборів Олександр Клименко.

"На українському фондовому ринку сьогодні оборот становить 2,2 трлн грн. І лише 150 млн грн сплачених податків", - підкреслив Клименко, коментуючи законопроект про введення збору з обороту при продажу цінних паперів.

"Так, ми зустріли колосальний опір, коли розробляли цей документ. Ніхто не вірив, що зможемо почати боротьбу з тіньовими схемами, які були на фондовому ринку... В документі чітко встановлено ставки. Якщо папери торгуються на біржі, то діє нульова ставка з обороту. А ось якщо хочете працювати за межами біржі, питань теж немає. Підприємець може заплатити півтора відсотка з обороту і торгуватися. При цьому ми пішли назустріч учасникам ринку і скоротили спочатку пропоновану ставку для позабіржових операцій з трьох до півтора відсотків", - зазначив Клименко.

При цьому, на його думку, ніякої додаткової навантаження на реальний сектор економіки за рахунок введення цього податку не буде.

"Просто з ринку підуть "сміттєві папери", оскільки навіть при такій мінімальною ставкою застосування схем втратить економічну доцільність. Ми, навпаки, підштовхнули ринок до цивілізованих умов роботи і дали стимули для розвитку бірж", - вважає глава Міністерства доходів і зборів.

Читайте також: ВР ввела авансові платежі і посилила тиск на фондовий ринок.