ua en ru

Фондовий ринок Європи відіграв зниження на відкритті сесії, індекси перейшли на "позитивну" територію

Фондовий ринок Європи, який почав торговий день негативною динамікою, відіграв зниження: ближче до 11:00 за київським часом індекси перейшли на "позитивну" територію. Відзначимо, що зниження котирувань, що спостерігалося на відкритті торгів, було досить очікуваним після зниження міжнародним агентством Standard & Poor's (S & P) суверенних рейтингів дев'яти країн єврозони, включаючи Францію та Австрію, які позбулися "топових" рейтингів на рівні AAA.
При цьому найбільш тривожним сигналом для фінансових ринків стало зниження агентством рейтингу Франції на один ступінь. Так, країна, поряд з Німеччиною надає підтримку Європейського фонду фінансової стабільності EFSF, позбулася найвищого кредитного рейтингу на рівні triple A (AAA), що підсилило занепокоєння інвесторів щодо перспектив вирішення боргової кризи в регіоні.
Втім, аналітики відзначають, що зниження рейтингів європейських країн не стало сюрпризом і частково вже було враховане в котируваннях.
Крім того, певний позитив пов'язаний із заявами міністра фінансів ФРН Вольфганга Шойбле, який зазначив, що рейтинги EFSF знаходяться поза небезпекою, незважаючи на рішення S & P. Крім того, глава німецького Міністерства фінансів розкритикував дії агентства, сказавши: "Я вважаю, що S & P просто не розуміє, скільки всього європейські політики вже зробили для подолання кризи в регіоні". При цьому Шойбле нагадав про прийняті європейськими урядами заходи щодо скорочення дефіциту бюджетів.
Сьогодні Франція буде тестувати ринкове довіру після втрати вищого кредитного рейтингу: уряд планує розмістити векселі на суму до 8,7 млрд євро. Аналітики очікують підвищення прибутковості в ході розміщення в порівнянні з попереднім аналогічним аукціоном. До цієї події зараз прикута вся увага ринків.
Тим часом на "негативної" території продовжують перебувати котирування французького банківського сектора: акції Societe Generale опустилися на 2,5%, BNP Paribas - на 1,54%. У той же час зростанням капіталізації характеризуються німецькі представники фінансового сектора - Deutsche Bank і Commerzbank, котирування яких ростуть на 0,45 -1,3% (Німеччини за підсумками перегляду рейтингів агентством S & P вдалося зберегти найвищий рівень ААА).
Підтримку котируванням надають і товарні біржі, де спостерігається зростання цін на нафту. З початку торгів 16 січня 2012 р. нафтові котирування досягли максимальних значень за три торгові дні: котирування Brent перевищили позначку 111 дол/бар., А котирування Light Sweet піднялися вище 99 дол./бар. На цьому тлі акції британо-голландської Royal Dutch Shel виросли на 0,7%.
Станом на 11:25 за киъвським часом британський FTSE 100 підвищився на 13,83 пункту (+0,25%) - до 5650,47 пункту, німецький DAX - на 30,46 пункту (+0,5%) - до 6173,54 пункту, швейцарський SMI - на 13,92 пункту (+0,23%) - до 6010,26 пункту, французький CAC - на 9,00 пункту (+0,28%) - до 3205,49.

Нагадаємо, S & P знизило рейтинги країнам єврозони 14 січня 2012 р.