ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 2,56%.

Фондові торги в Японії завершилися 22 січня 2010 р. зниженням звідного індексу Nikkei на 2,56%. Без оптимізму японські інвестори сприйняли нову пропозицію американських властей по зниженню ризиків банківської системи шляхом введення заборони на торгівлю цінними паперами за рахунок власних засобів або інвестування в хедж-фонди і фондах приватного капіталу. Подібна ініціатива може сильно понизити привабливість інвестицій у високоризикові активи і сприяти спаду на ринках таких активів.

Крім того, учасники ринку з песимізмом віднеслися до опублікованих напередодні даних китайської макроекономічної статистики. Китайський Госстат повідомив про зростання економіки КНР в IV кварталі 2009 р. на цілих 10,7% в річному численні, що перевищило як офіційні цільові орієнтири властей, так і прогнози аналітиків. Таке значне зростання ВВП Китаю дає привід аналітикам побоюватися, що ЦБ КНР в найближчій перспективі може обмежити зростання об'єму кредитування, щоб запобігти перегрів економіки.

Заяви американських властей викликали падіння цін на нафту, метали і сприяли ослабленню курсу долара. Тому за підсумками торгів найпомітніше подешевшали акції японських компаній-експортерів, а також енергетичних і гірничодобувних компаній. Зокрема, на 3,2% за підсумками торгів подешевшали акції найбільшого в Японії виробника автомобілів Toyota Motor Corp., одержуючого близько 31% виручки від продажів автомобілів в Північній Америці, а цінні папери її найближчих конкурентів Honda Motor і Nissan Motor подешевшали на 2,4% і 2% відповідно. На 2,6% подешевшали акції другого в світі по величині виробника землерийного устаткування Komatsu Ltd.

Тим часом на 4,2% подешевшали акції найбільшого японського експортера нафти Inpex Ltd., а цінні папери Nippon Oil - на 3,2%. На 4,5% за підсумками торгів подешевшали акції найбільшої японської торгової компанії Mitsubishi Corp., одержуючої значну частину прибутку від торгівлі металами, а цінні папери Mitsui, що конкурує з нею & Co. подешевшали на 2,9%. На 1,4% подешевшали акції найбільшого в світі виробника споживчої електроніки Panasonic Corp.

За підсумками торгів 22 січня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 277,86 пункту (-2,56%) - до 10590,55 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього дня на 0,22 ієн і склав 90,27 ієни/дол.