ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися зростанням індексу Nikkei до найвищої відмітки за 3 місяці.

Фондові торги в Японії завершилися 22 грудня підвищенням індексу Nikkei до найвищої відмітки за останні три місяці. Підтримку ринку подало зміцнення долара до ієни, сприяюче зростанню котирувань експортерів, а також підвищення цін на метали. Додатковим позитивним чинником став сприятливий зовнішній фон.

Підвищення вартості долара по відношенню до ієни сприяло зростанню котирувань японських експортерів, в значній мірі орієнтованих на американський ринок. Банк Японії заявив про намір утримувати облікову ставку на гранично низькому рівні, щоб не допустити подальшого зміцнення ієни. В результаті на 2,7% подорожчали акції виробника електроніки Sony Corp., котирування найбільшого в світі виробника автомобілів Toyota Motor підвищилися на 2,2%, а Nissan Motor - на 6%.

Другу торгову сесію підряд підвищення котирувань спостерігається в секторі високотехнологічних компаній. Інвестори як і раніше вважають цінні папери сектора привабливими для інвестування у зв'язку з оптимістичною звітністю американської Oracle. За підсумками торгів акції виробника устаткування для тестування мікрочіпів пам'яті Advantest Corp. подорожчали на 4,5%, а виробника напівпровідників Tokyo Electron - на 3,8%.

На 6,8% підвищилися котирування виробника вантажівок Isuzu на тлі повідомлень в ЗМІ про те, що компанія має намір запропонувати GM розробити дизельні двигуни нового покоління для американської компанії.

За підсумками торгів 22 грудня 2009 р. індекс Nikkei 225 підвищився на 194,56 пункту (+1,91%) - до 10378,03 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,95 ієн і склав 91,39 ієни/дол.