ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 26 лютого підвищенням індексу Nikkei на тлі макроекономічних новин.

Фондові торги в Японії завершилися 26 лютого незначним підвищенням індексу Nikkei. День видався багатим на макроекономічну статистику, яка в цілому перевершила прогнози. Так, на 2,5% виріс об'єм виробництва в Японії в січні 2010 р., тоді як аналітики очікували підвищення на 1% в порівнянні з попереднім місяцем. Порадували гравців і дані про роздрібні продажі, які в минулому місяці підвищилися на 2,6% в річному численні. Аналітики ж, навпаки, чекали зниження на 0,2%.

Це підстебнуло котирування японських рітейлеров: за підсумками торгів акції Seven & I Holdings подорожчали на 1,7%, а котирування найбільшої в країні мережі супермаркетів Aeon підвищилися на 2,9%. Aeon допомогло укріпити позиції ще і підвищення рекомендацій по акціях аналітиками Goldman Sachs.

На 1,8% подорожчали папери японського автовиробника Toyota Motor після виступу глави компанії Акио Тойода перед американськими конгресменами. Крім того, інвестори вже почали схилятися до думки, що папери компанії, що дешевшали досить тривалий час через масовий відгук автомобілів, стали привабливими для покупки.

Nissan Motor, який вирішив напередодні послідувати прикладу Toyota і відкликати автомобілі через можливі неполадки, завершив торгову сесію в мінусі на 0,4%. Всього компанія має намір відкликати 76,4 тис. машин в Японії і 2,3 тис. автомобілів за її межами у зв'язку з можливими проблемами з двигуном.

Сьогодні котируванням японських компаній не дали сильно піти вгору негативний зовнішній фон, різке зростання первинних вимог по безробіттю в США і побоювання з приводу ситуації в Греції. В зв'язку з цим подешевшали найбільш ризиковані і залежні від світової економіки активи, включаючи папери банку Mitsubishi UFJ (-0,4%) і експортера цифрових фотоапаратів Canon (-0,7%).

За підсумками торгів 26 лютого 2010 р. індекс Nikkei 225 підвищився на 24,07 пункту (+0,24%) - до 10126,03 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,97 ієн по відношенню до курсу попереднього дня і склав 89,25 ієни/дол.