ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 23 квітня незначним зниженням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії завершилися незначним зниженням індексу Nikkei, передає РБК. Інвестори побоюються, що державний борг Японії, що росте, негативно позначиться на темпах відновлення світової економіки. Напередодні міжнародне рейтингове агентство Fitch опублікувало прес-реліз "Наскільки закредитовано японський уряд?", у якому сказано, що кредитоспроможність Японії знаходиться під загрозою через державний борг, що росте. Крім того, експерти Fitch визнали, що японський уряд є одним з найбільш закредитованих в світі.

Несприятливо склалася торгова сесія для японських транспортних компаній: акції японського вантажоперевізника Kawasaki Kisen K.К. втратили в ціні 3,5%, Nippon Yusen - 1,8%, паперу одного з провідих в Японії морської транспортної компанії Mitsui O.S.K. подешевшали на 2,3%. Подібна динаміка котирувань акцій транспортних компаній Японії багато в чому пов'язана з несприятливим фінансовим звітом китайської China Cosco Holdings, що здійснює морські вантажні перевезення (компанія відзвітувала про чисті збитки в 2009 р.).

Схожа динаміка котирувань спостерігалася і серед акцій фармацевтичних компаній: папери Takeda знизилися в ціні на 1%, Daiichi Sankyo Co. - на 2,2%. Акції Chugai Pharmaceutical Co. подешевшали на 1,5% на тлі невтішного фінансового звіту.

Тим часом, деяку підтримку фондовому ринку подали корпоративні новини другого за величиною автовиробника Японії - компанії Honda. За даними японських ділових ЗМІ, операційний прибуток компанії, ймовірно, зріс за підсумками 2009 фінансового року, що завершився 31 березня ц.р., на 90% - до 360 млрд ієн (3,85 млрд долл).

На тлі сприятливого фінансового звіту подорожчали на 1,4% акцій японського девелопера Mitsui Fudosan.

За підсумками торгів 23 квітня 2010 р. індекс Nikkei 225 знизився на 34,63 пункту (-0,3%) - до 10914,46 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,5 дол. по відношенню до курсу попереднього торгового дня і складав на закритті фондових торгів 93,40 ієни/дол.