ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 17 листопада пониженням індексу Nikkei на тлі зниження долара.

Фондові торги в Японії завершилися 17 листопада пониженням індексу Nikkei. Негативно на котирування японських компаній вплинуло зниження курсу долара, сприяюче зниженню прибутку компаній-експортерів. Так, не зміг похвалитися збільшенням капіталізації за підсумками торгів японський виробник електроніки і комп'ютерів Toshiba, котирування якого подешевшали на 4,6%. Не вдаліше торгова сесія завершилася і для автовиробників, включаючи Mazda Motor (-3%), Nissan Motor (-0,9%) і Suzuki Motor (-1,6%).

На 2,6% подешевшали акції найбільшого в Японії за об'ємом продажів виробника електронної техніки Hitachi, який має намір продати цінні папери, щоб привернути капітал у розмірі 418 млрд ієн (4,7 млрд дол.).

У мінусі завершилися торги і для виробника фотоплівки Konica Minolta (-5,3%), оскільки аналітики Mizuho Securities знизили рекомендації по ним з "вище за ринок" до "нейтральні". Не вдалося порадувати своїх акціонерів і пивоварній компанії Sapporo Holdings, акції якої подешевшали на 2,6% також у зв'язку з пониженням рейтингу аналітиками Mizuho Securities з "вище за ринок" до "нижче за ринок".

На 0,7% подешевшали акції нафтової компанії Inpex Corp. у зв'язку із зниженням цін на сировині.

В той же час проти ринку торгувалися акції виробника цифрових фотоапаратів Canon (+3%), оскільки компанія заявила про намір придбати голландського виробника принтерів Oce, що зможе зробити Canon конкурентом Ricoh і Xerox.

За підсумками торгів 17 листопада 2009 р. індекс Nikkei знизився на 61,25 пункту (-0,63%) і склав 9729,93 пункту. Курс долара по відношенню до ієни до кінця торгової сесії знизився на 0,46 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав 89,05 ієни/дол.