ua en ru

Фондові торги в Японії закрилися зростанням індексу Nikkei до максимуму за 3 місяці.

Торги на Токійській фондовій біржі закрилися 24 грудня 2009 р. зростанням індексу Nikkei до максимального за три місяці значення закриття. Слабка ієна (пара долар/ієна торгується поблизу двомісячного максимуму) підстебнула акції провідних експортерів: папери автомобілебудівних корпорацій Toyota Motor і Honda Motor подорожчали за підсумками сесії на 2,4% і 1%, акції виробників електроніки Sony і Panasonic додали у вазі 1,3% і 2,5% відповідно.

У лідерах зростання були акції високотехнологічних компаній, чиє виробництво пов'язане з напівпровідниковою індустрією. На тлі зростання контрактних цін на чіпи DRAM-памяти позитивну динаміку продемонстрували акції найбільшого в Японії виробника пам'яті Elpida Memory (+6,8%) і найбільшого в світі постачальника устаткування для тестування пам'яті Advantest Corp. (+5,1%). Крім того, підтримку котируванням у високотехнологічному секторі подав успішний фінансовий звіт американського виробника комп'ютерних чіпів Micron Technology Inc., опублікований 22 грудня, але не "відіграний" напередодні через вихідний день в Японії.

Зростання на 6,1% показали акції провідного виробника цифрової фото- і відеотехніки Canon Inc., після того, як компанія повідомила, що збереже річні дивіденди у розмірі 110 ієн (1,2 дол.) на папір. Крім того, Canon отримав дозвіл антимонопольних органів ЄС на поглинання голландського виробника копіювальних машин і принтерів OCE NV.

За підсумками торгів 24 грудня 2009 р. індекс Nikkei 225 підвищився в порівнянні з рівнем закриття 22 грудня на 158,89 пункту (+1,5%) - до 10536,92 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,39 ієн і склав 91,22 ієни/дол.