ua en ru

Фондові торги в Японії 8 січня завершилися зростанням індексу Nikkei.

Фондові торги в Японії 8 січня 2010 р. завершилися зростанням звідного індексу Nikkei на тлі ослаблення курсу ієни до долара, що сприяло зростанню котирувань акцій компаній-експортерів. Курс ієни до долара знизився до мінімального значення з серпня 2009 р., після того, як новий міністр фінансів Японії Наото Кан, який нещодавно вступив на свою посаду, заявив, що виступає за подальше незначне ослаблення курсу ієни.

На цьому фоні за підсумками торгів подорожчали акції компаній, що одержують значну частину виручки від продажів за межами Японії. Зокрема, цінні папери найбільшого японського виробника автомобілів Toyota Motor Corp. за підсумками торгів подорожчали на 2,9%, а цінні папери її найближчих конкурентів Honda Motor і Nissan Motor - на 3,1% і 2,2% відповідно.
Подорожчали і акції виробників електроніки - котирування найбільшого в світі виробника споживчої електроніки Panasonic Corp. за підсумками торгів виросли на 1,9%, а цінні папери Sony і Sharp подорожчали на 2,1% і 0,6%. На 3,7% подорожчали акції однієї з найбільших в країні виробників мікросхем Advantest Corp., а цінні папери другого за величиною в світі виробника карт пам'яті Toshiba Corp. і четвертого по величині в Японії виробника мікросхем NEC Electronics Corp. - на 3,5% і 2,7% відповідно.
Тим часом, виросли в ціні акції торгових компаній, включаючи акції найбільшої японської торгової компанії Mitsubishi Corp. (+0,1%) і Mitsui & Co. (+1,4%).
За підсумками торгів 8 січня 2010 р. індекс Nikkei 225 підвищився в порівнянні з попередньою торговою сесією на 116,66 пункту (+1,09%) - до 10798,32 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,1 ієн і склав 93,37 ієни/дол.