ua en ru

Фондові торги в США завершилися 30 листопада підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в США завершилися 30 листопада 2009 р. підвищенням провідних індексів, оскільки побоювання щодо негативного впливу кредитних проблем Дубая на світову економіку почали слабшати. Заява уряду ОАЕ про намір подати підтримку своїм банкам сприяла зростанню котирувань компаній фінансового сектора, при цьому стримуючий вплив на ринок надав звіт Національної федерації рітейлерів США. Згідно з цим звітом, об'єми продажів роздрібних мереж за минулі святкові вихідні опинилися менше торішніх показників за аналогічний період.

На цьому фоні за підсумками торгів знизилися котирування компаній роздрібного сектора, включаючи акції найбільшої в світі роздрібної мережі Wal-Mart Stores Inc. (-0,2%) і цінні папери її менш крупного конкурента Target Corp (-2,4%).

Протилежним чином завершилися торги для онлайн-рітейлерів, оскільки аналітики comScore заявили, що кількість покупок через інтернет в так звану "чорну п'ятницю" 28 листопада - першу п'ятницю після Дня подяки, яку традиційно пов'язують з початком сезону шопінга - досягло найвищого рівня в історії. На цьому фоні на 3,2% подорожчали цінні папери Amazon.com Inc., що володіє найбільшим в світі онлайн-магазином Amazon.com.

Оптимістично ситуація на ринку склалася для акцій компаній фінансового сектора. Вдалося істотно укріпити свої позиції на торгових майданчиках таким крупним американським банкам, як J.P.Morgan Chase & Co (+2,8%), а також Wells Fargo (+3,3%).

На 3,7% підвищилася вартість цінних паперів найбільшої в США сталеливарної компанії U.S. Steel Corp., тоді як котирування AK Steel Holding підвищилися на 2,3%, оскільки аналітики з Goldman Sachs Group Inc. порекомендували інвесторам купувати акції американських сталеливарних компаній.

Позитивний вплив на хід торгів зробили і макроекономічні новини. Зокрема, після початку торгової сесії був опублікований індекс ділової активності в США, що розраховується Асоціацією менеджерів в Чикаго (PMI). Згідно з докладом, даний показник виріс в листопаді ц.р. на 1,9 пункту - до 56,1 пункту. Аналітики чекали, що даний показник за звітний період складе 53 пункти.

За підсумками торгів 30 листопада 2009 р. індекс Dow Jones підвищився на 34,92 пункту (+0,34%) - до 10344,84 пункту, індекс Nasdaq - на 6,16 пункту (+0,29%) - до 2144,60 пункту, а на індекс S&P - на 4,14 пункту (+0,38%) - до 1095,63 пункту.