ua en ru

Фондові торги в США закрилися різноспрямованою зміною провідних індексів.

Фондові торги в США закрилися 27 жовтня 2009 р. різноспрямованим рухом провідних індексів. Без особливого оптимізму інвестори сприйняли доповідь дослідницької організації Conference Board, згідно якої індекс споживчої довіри за підсумками жовтня поточного року знизився на 5,7 пункту - до 47,7 пункту, тоді як аналітики прогнозували зростання до 54 пунктів. На цьому фоні за підсумками торгів помітно подешевшали акції компаній, прибутковість яких істотно залежить від стану американської економки. Зокрема, на 3,5% за підсумками торгів подешевшали акції найбільшого в США виробника алюмінію Alcoa Inc., а цінні папери одного з найбільших в світі виробників ПК і оргтехніки Hewlett-Packard Co. подешевшали на 1,2%.
На тлі гнітючого фінансового звіту на 7,8% за підсумками торгів впали котирування однієї з провідних сталеливарних компаній США U.S.Steel. Згідно опублікованому напередодні звіту, чисті збитки United States Steel в III кварталі 2009 р. склали 303 млн дол. проти прибутку роком раніше, а обсяг продажів компанії за минулий квартал знизився в 2,6 разу - з 7,3 млрд дол. до 2,8 млрд дол. На тлі негативних фінансових звітів на 4,8% і 4,3% відповідно за підсумками торгів подешевшали акції найбільшого в світі виробника автомобільних комплектуючих Johnson Controls Inc. і цінні папери найбільшої в США незалежної нафтопереробної компанії Valero Energy Corp.
В той же час інші корпоративні новини були оптимістичнішими. Так, вдалося укріпити свої позиції одному з провідних постачальників IT-рішень і виробникові комп'ютерів, компанії IBM, рада директорів якої затвердила програму викупу акцій компанії на 5 млрд дол. Котирування IBM підросли за підсумками торгів на 0,5%. Крім того, на тлі підвищення аналітиками з Goldman Sachs Group Inc. прогнозу за вартістю акцій найбільшого в США оператора мережі кредитних карт American Express Co. її цінні папери за підсумками торгів подорожчали на 3,1%, а акції її конкурента Visa Inc. подорожчали на 1,5%. На 2% подорожчали акції телекомунікаційної компанії Verizon Communications Inc.
На тлі зростання цін на нафту на 2,3% і 1,5% відповідно за підсумками торгів подорожчали акції найбільшої в світі нафтової компанії ExxonMobil Corp. і її менш крупного конкурента Chevron Corp.
За підсумками торгів 27 жовтня 2009 р. індекс Dow Jones підвищився на 14,21 пункту (+0,14%) - до 9882,17 пункту, індекс Nasdaq знизився на 25,76 пункту (-1,2%) - до 2116,09 пункту, а індекс S&P - на 3,54 пункту (-0,33%) - до 1063,41 пункту.