ua en ru

Фондові торги в США відкрилися зростанням провідних індексів.

Фондові торги в США відкрилися 24 лютого 2010 р. зростанням зведених біржових індикаторів на тлі виступу глави Федеральної резервної системи (ФРС) Бена Бернанке в конгресі. Після початку промови Б.Бернанке американські індекси різко спрямувалися вгору. Глава ФРС порадував інвесторів заявами про те, що підвищення дисконтної ставки не означає принципової зміни курсу на посилювання кредитно-грошової політики і що короткострокові процентні ставки, як очікується, залишатимуться на рівні, близькому до нуля, протягом "тривалого періоду".

Перед цим, на самому початку торгової сесії, котирування знизилися на тлі прикрої макроекономічної статистики. Міністерство торгівлі США повідомило, що продажі нових будинків в країні в січні 2010 р. впали на 11,2% - до 309 тис. одиниць (у річному виразі). Ринок, навпаки, чекав зростання показника до 355 тис.

Зростання ринку очолюють акції фінансового сектору: котирування Bank of America піднялися на 2%, котирування J.P.Morgan Chase - на 2,3%. Лише трохи відстає нафтовий сектор, де акції енергетичного гіганта ExxonMobil подорожчали на 1%, котирування інших найбільших нафтогазових корпорацій Chevron і ConocoРhillips підросли на 0,4% і 1,3% відповідно. Нафтові ф'ючерси торгуються в плюсі (ф'ючерси Light Sweet впритул наблизилися до позначки в 80 дол./бар.) на тлі послаблення долара після заяв Б.Бернанке.

Серед окремих паперів варто виділити акції великої софтверної компанії Autodesk (+9,4%), яка представила фінансовий звіт, що перевершив очікування аналітиків. Проте папери будівельної компанії Toll Brothers подешевшали в першу годину торгів на 2,1% після публікації квартальних збитків у розмірі 41 млн дол.

Станом на 18:36 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 85,93 пункту (+0,84%) - до 10368,34 пункту, індекс S&Р - на 8,65 пункту (+0,79%), до 1103,25 пункту, індекс Nasdaq - на 21,78 пункту (+0,98%), до 2235,22 пункту.