ua en ru

Фондові торги в США відкрилися підвищенням провідних індексів.

Фондові торги в США 22 березня 2010 р. відкрилися підвищенням провідних індексів. В центрі уваги інвесторів сьогодні опинилися фармацевтичні компанії: котирування Pfizer і Warner Chilcott Plc. піднялися на 1,8% і 1,1%, акції Eli Lilly & Co. подорожчали на відкритті торгів на 1,5%. Гравці врахували, що конгрес США остаточно схвалив широкомасштабну реформу охорони здоров'я, запропоновану президентом країни Бараком Обамою. В рамках програми медичними страховками планується забезпечити 31 млн американців, а також надати додаткові податкові пільги середньому класу і малому бізнесу. За словами аналітиків, інвестори задоволені тим, що невизначеність навколо реформи охорони здоров'я, нарешті, усунена. Дані новини вплинули також на динаміку котирувань паперів компаній, що спеціалізуються на страхуванні медичних послуг: акції Aetna подорожчали на 1,2%, Cigna - на 2%. Котирування паперів Medco Health Solutions, що забезпечує пацієнтів рецептурними препаратами, і постачальника медичних препаратів Cardinal Health підвищилися на 0,8%.

На хід торгів робить вплив невизначена позиція лідерів країн Євросоюзу відносно боргової кризи Греції. Напередодні канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що допомога Греції не повинна ставати головною темою обговорення на майбутньому саміті ЄС, який відбудеться в Брюсселі наступного тижня, і закликала Афіни самостійно вирішити свої проблеми. В той же час прем'єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі рішуче підтримав ініціативу Єврокомісії надати допомогу Греції. На цьому фоні в банківському секторі простежується змішана динаміка: у червону зону пішли котирування паперів фінансових установ Goldman Sachs Group (-0,6%) і Morgan Stanley (-0,3%), в той же час подорожчали акції Bank of America (+0,6%) і оператора кредитних карт American Express (+1,8%).

Менш сприятливо складаються сьогодні торги для компаній сировинного сектора. Зниження цін на нафту викликало зниження котирувань акцій крупних енергетичних компаній, таких як ExxonMobil (-0,3%), Chevron (-0,8%) і їх конкурент ConocoРhillips (-1%). Аналогічно, падіння цін на метали чинить тиск на котирування паперів крупних гірничодобувних компаній: акції Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. (американська гірничодобувна корпорація) і алюмінієвого концерну Alcoa Inc. подешевшали на 0,8% і на 1% відповідно.

За станом на 17:08 за київським часом індекс Dow Jones підвищився на 47,77 пункту (+0,43%) - до 10788,31 пункту, індекс S&Р - на 5,02 пункту (+0,43%), до 1164,84 пункту, індекс Nasdaq - на 15,30 пункту (+0,54%), до 2387,33 пункту.