ua en ru

Фондові торги в США відкрилися 11 травня зниженням провідних індексів.

Фондові торги в США відкрилися 11 травня зниженням провідних індексів після упевненого зростання котирувань напередодні, повідомляє РБК. 10 травня ц.р. позитивні настрої учасників ринку були викликані новиною про те, що Євросоюз створить стабілізаційний механізм об'ємом 750 млрд євро для запобігання загрозі розповсюдження грецької кризи на інші європейські держави.

Проте сьогодні на відкритті торгової сесії інвестори проявляють обережність. Напруженість у ситуації з борговими проблемами Греції спала, але тільки в короткостроковій перспективі, відзначають економісти. У довгостроковій же перспективі до цих пір залишаються сумніви в тому, що Афіни, а також інші держави єврозони з великим дефіцитом бюджету зможуть провести заплановані програми, що вимагають введення жорстких мерів економії, і уникнути реструктуризації боргів.

Зовнішній хід торгів сьогодні також достатньо несприятливий: фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,1%, європейські торгові майданчики відкрилися пониженням провідних індексів.

Переважна більшість компаній у складі індексу Dow 30 торгуються в "червоній зоні": акції фармацевтичної Merck & Co Inc. подешевшали на 2,4%, найбільшого в світі виробника мікрочіпів Intel Corp. - на 1,3%, енергітичної ExxonМobil Corp. - на 1,2%.

У мінусі торгова сесія відкрилася для компаній гірничодобувного сектора, включаючи алюмінієвого гіганта Alcoa (-1,9%) і міднодобувного Freeport-МcМoRan Copper&Gold (-0,8%). Ціни на метали впали у зв'язку з новинами з Китаю. Згідно з останніми статистичними даними, споживчі ціни в Китаї в квітні 2010 р. зросли на 2,8% в річному численні. Зростання споживчих цін здійснює тиск на уряд країни і сприяє підвищенню вартості обслуговування держборгу.

В той же час на тлі зростання цін на золото дорожчають акції золотодобувних компаній: папери Barrick Gold і Newmont Mining додали в ціні 3,9% і 3,5% відповідно.

Несприятливо складаються торги для найбільшого в світі страховика облігацій MBIA Inc. Папери компанії впали в ціні на 11% після публікації невтішного фінансового звіту за I квартал 2010 р. Аналогічно йде справа і з цінними паперами туристичного інтернет-агентства Priceline.com Inc. Акції компанії подешевшали на 14,3% на тлі інформації про те, що прибуток Priceline.com у II кварталі 2010 р. може опинитися нижче за очікування аналітиків на тлі ослаблення євро і негативного впливу боргової кризи в Греції, яка може змусити мандрівників відмовитися від запланованих поїздок.

Падіння котирувань паперів найбільшого в США виробника молочної продукції, компанії Dean Foods, продовжується вже другу сесію підряд. Напередодні компанія опублікувала фінансовий звіт, згідно з яким прибуток на одну акцію Dean Foods в I кварталі 2010 р. скоротився до 24 центів проти 48 центів за аналогічний період роком раніше, а чистий прибуток за квартал склав 43 млн дол. проти 76 млн дол. роком раніше. Такі показники явно розчарували інвесторів, спровокувавши обвал котирувань компанії на 25,97% вже в перший годинник торгової сесії 10 травня ц.р. Більш того, експерти UBS сьогодні знизили рекомендації по акціях Dean Foods з "купувати" до "нейтрально". На відкритті американських фондових торгів 11 травня акції компанії втратили в ціні 5,7%.

За станом на 16:52 за київським часом індекс Dow Jones знизився на 42,02 пункту (-0,39%) - до 10743,12 пункту, індекс S&Р - на 4,99 пункту (-0,43%), до 1154,3 пункту, індекс Nasdaq - на 8,61 пункту (-0,37%) і склав 2365,43 пункту.