ua en ru

Фондові торги в США 3 березня відкрилися зростанням провідних індексів на тлі макроекономічних новин.

Фондові торги в США 3 березня 2010 р. відкрилися зростанням провідних індексів на тлі макроекономічних даних і деякої розрядки ситуації навколо Греції. Сьогодні уряд Греції схвалив додаткові заходи по скороченню бюджетного дефіциту на 4,8 млрд євро, що сприятливо позначилося на активності інвесторів. Крім того, оптимізму гравцям фондового ринку додав опубліковану сьогодні доповідь американського Інституту по управлінню постачаннями (ISM). У ній сказано, що індекс ділової активності у сфері послуг США в лютому 2010 р. виріс на 2,5 пункту в порівнянні з січневим значенням і склав 53 пункти, тоді як аналітики прогнозували значення даного показника на рівні 51 пункту.

У плюсі торгуються на початку сесії акції крупних фінансових компаній, котирування яких завжди украй чуйні до новин загальноекономічного плану. Так, подорожчали акції American Express Co. (+1%), J.Р.Мmorgan Chase & Co. (+0,53%) і Wells Fargo & Co. (+1,83%).

Вплив на настрої інвесторів роблять також активність компаній в області злиття і поглинань. Зокрема, котирування постачальника корпоративного ПО Novell Inc. підскочили на 29% з початку торгів, після того, як хедж-фонд Elliott Associates LP, який вже володіє 8,5% акцій Novell, зробив недружню пропозицію про викуп акцій компанії, що залишилися, за 2 млрд дол.

Менш сприятливо складаються торги для акцій американського фармацевтичного гіганта Pfizer, які знизилися в ціні на 0,6%. За неофіційною інформацією, компанія має намір зробити пропозицію про покупку німецького виробника дженеріків Ratiopharm на суму 3 млрд євро.

Акції компанії Netflix, що спеціалізується на платному онлайн-показі кінофільмів, подешевшали на 2,7% услід за пониженням рекомендацій по ним аналітиками Bofa-Мerrill Lynch Global Research.

Вже після початку торгів Міністерство енергетики США повідомило, що комерційні запаси сирої нафти в США за тиждень з 20 по 26 лютого 2010 р. виросли на 4,1 млн барр. і склали 341,6 млн барр. Аналітики чекали, що запаси нафти за звітний тиждень збільшилися на 1,4 млн барр. Проте, ціни на нафту досягли відмітки вище 80 дол./бар., і на цьому фоні виросли в ціні котирування нафтових компаній США: Anadarko Petroleum Corp. (+0,8%), Halliburton Co. (+2%) і Valero Energy Corp. (+2,4%).

За станом на 18:05 за київським часом індекс Dow Jones виріс на 52,37 пункту (+0,5%) - до 10458,35 пункту, індекс S&Р - на 6,40 пункту (+0,57%) - до 1124,71 пункту, індекс Nasdaq - на 10,58 пункту (+0,46%) і складає 2291,37 пункту.