ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,6%

Фондові торги в Японії завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,60% на тлі ослаблої ієни, яка втрачає позиції в міру того, як Банк Японії розглядає можливість розширення політики "кількісного пом'якшення" для подальшої стабілізації третьої за величиною економіки світу.

Очікування інвесторів зміцнило повідомлення джерела в Банку Японії, який натякнув, що банк розглядає можливість розширення існуючої програми.

Зміцнення долара по відношенню до ієни також сприяли свіжі макроекономічні новини із США. Згідно з доповіддю Інституту управління поставками країни ISM, індекс активності PMI в обробній промисловості США склав 57,3%. Згідно з прогнозами, показник повинен був знизитися до 55 пунктів. Зазначимо, що ділова активність в обробному секторі економіки США досягла максимального показника за два з половиною роки, а саме з квітня 2011 р.

Інвестори продовжують грати на тому, що Федеральна резервна система (ФРС) США рано чи пізно, але все-таки піде на скорочення програми "кількісного пом'якшення", довгий час підтримуючої економіку Штатів.

Інвестори продовжують уважно стежити за макроекономічними новинами із США. В останній робочий день поточного тижня будуть опубліковані свіжі дані по американському ринку праці, службовці важливим індикатором стану економіки країни.

Слабка ієна не забарилася зробити позитивний вплив на котирування крупних експортерів. Акції виробника електроніки та фототехніки Canon Inc., орієнтованого на зарубіжні ринки, подорожчали на 0,59% паперу Ricoh Co. Ltd. додали в ціні 0,6%, ринкова капіталізація Panasonic Corporation зросла на 1,7%, а котирування Toshiba Corp. піднялися на 0,2%. Котирування автовиробників також відзначилися висхідної динамкою: Toyota Motor - піднялися на 0,3%, Mazda Motor Co. - зросли на 1,7%, а Mitsubishi Motors - зросли на 1,2%.

Протягом цього року при активній участі стимулюючих заходів, пропонованих Банком Японії, провідний індекс японії Nikkei додав близько 52%.

В числі лідерів виявилася компанія Sekisui Chemical Co., спеціалізується на виробництві будівельних матеріалів і будівництво. Її котирування в ході торгів піднімалися до максимуму за шість років. Настільки позитивна динаміка була викликана повідомленням газети Nikkei. Відповідно до публікації, компанія розробила більш дешевий і міцний матеріал для літій-іонних акумуляторів. Торги акції компанії закрили підвищенням на 7,5%.

Напередодні торгова сесія завершилася незначним зниженням індексу Nikkei, який за підсумками торгів втратив 0,04%.

За підсумками торгів 3 грудня 2013 р. індекс Nikkei зріс на 0,60% і склав 15749,66 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,88 ієни і склав на закритті фондових торгів 103,30 ієни/дол.