ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 9 липня підвищенням індексу Nikkei на 0,6%

Фондові торги в Японії завершилися 9 липня 2010 р. підвищенням індексу Nikkei на 0,6% услід за ринком США, на якому спостерігалася висхідна динаміка котирувань, повідомляє РБК. Позитивному настрою гравців сприяли перш за все непогані макроекономічні дані. Зокрема, напередодні була опублікована доповідь Міністерства праці США по кількості первинних вимог про виплату допомоги з безробіття за тиждень, що завершився 3 липня 2010 р. Згідно даним американського міністерства, показник знизився на 21 тис. порівняно з аналогічним показником попереднього тижня і склав 454 тис. Тим часом, аналітики очікували, що цей показник складе 460 тис. Крім того, сприятливому ходу торгів на японських торгових майданчиках сприяли і новини з Китаю, що свідчать про поліпшення бізнес-клімату в країні.
Крім того, напередодні були опубліковані заяви МВФ про те, що другої хвилі рецесії не очікується, які також надали позитивну дію на інвесторів в ході японських фондових торгів.
Акції компаній-експортерів опинилися в "плюсі", чому сприяло послаблення ієни: цінні папери корпорації Sony, одержуючої 21% виручок від реалізації продукції в США, виросли в ціні на 1,5%, папери японської Hitachi Ltd., що отримає 40% від реалізації продукції на зарубіжних ринках, піднялися в ціні на 2,1%, акції Olympus Corp. вибилися в лідери сектора, додавши в ціні 3,6%.
Акції виробника фототехніки і офісної техніки компанії Canon Inc. виросли в ціні на 1,3%. За даними японських ЗМІ, операційний прибуток компанії за перше півріччя поточного фінансового року міг зрости майже в три рази - до 182 млрд ієн (2,06 млрд дол.).
В той же час великим розчаруванням для учасників ринку стала найбільша в Японії нафтовидобувна компанія Inpex, яка напередодні оголосила про те, що планує залучити 6,7 млрд дол. для фінансування виробництва скрапленого природного газу (СПГ) на родовищі Ichthys в басейні Брауз біля західного узбережжя Австралії. Згідно опублікованому прес-релізу, Inpex розмістить 1,22 млн нових акцій як на національному, так і на зарубіжних ринках, що збільшить кількість цінних паперів компанії в обігу на 52%. У енергетичному концерні також не унеможливили випуску додаткових акцій (84 тис.), у випадку якщо попит виявиться високим. На цьому фоні котирування компанії звалилися на 13%.
За підсумками торгів 9 липня 2010 р. індекс Nikkei 225 виріс на 49,58 пункту (+0,52%) - до 9585,32 пункту. Курс долара до ієни виріс на 0,81 ієн по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 88,56 ієни/дол.