ua en ru

Фондові торги в Японії завершилися 4 серпня ц.р. зниженням індексу Nikkei на 2,11%

Фондові торги в Японії завершилися 4 серпня 2010 р. зниженням зведеного індексу Nikkei на 2,11%, що стало найбільш значним зниженням біржового індикатора за останні три тижні, передає РБК. Інвестори так болісно відреагували на гнітючу макроекономічну статистику США і подальше зміцнення ієни по відношенню до світових валют. Так, Міністерство торгівлі США представило напередодні два статистичних звіти. За даними уряду, обсяг промислових замовлень у країні в червні 2010 р. в порівнянні з попереднім місяцем знизився на 1,2%, тоді як аналітики прогнозували зниження даного показника на 0,5%. Разом з тим обсяги споживчих доходів і витрат американських громадян у червні 2010 р. не змінилися, хоча експерти очікували зростання доходів і витрат на 0,1%.
Макроекономічні звіти і невигідні обмінні курси обернулися найбільшими втратами для найбільших японських компаній, що володіють великими закордонними ринками. Інвестори знову згадали про свої побоювання, пов'язаних з тим, що доходи від імпорту таких виробників можуть значно знизитися. На цьому тлі відновили зниження котирування японського виробника фототехніки Canon Inc. (-4,3%), Який одержує близько 80% прибутку від продажів за кордоном. В "мінусі" торги завершилися також для японського виробника промислових роботів Fanuc Ltd., акції якого подешевшали на 3,7%. Аналогічну динаміку продемонстрували котирування японської автомобілебудівної компанії Nissan Motor Co. (-4,3%), Що одержує 75% прибутку від продажів за межами Японії, і її конкурента, найбільшої у світі автомобілебудівної компанії Toyota (-1,6%), яка отримує чверть доходу від продажів у Північній Америці.
Не надали підтримки ринку також компанії, які представили під час торгової сесії свої фінансові звіти. Підрозділ японської телекомунікаційної компанії Nippon Telegraph and Telephone Corp., що надає послуги в сфері IT, NTT Data Corp. відзвітувало про фінансові результати на квітень-червень 2010 р., в тому числі про зниження чистого прибутку на 22%. Цей показник інвестори визнали не в повній мірі обнадійливим, а тому цінні папери NTT Data Corp. впали в ціні на 5,8%.
За підсумками торгів 4 серпня 2010 р. індекс Nikkei знизився на 204,67 пункту (-2,11%) - до 9489,34 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,43 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 85,42 ієни/дол.