ua en ru

Фондові торги в Японії закінчилися зниженням індексу Nikkei на 0,25%

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,25%. Інвестори обирають обережну тактику як через побоювання щодо можливості згортання Федеральною резервною системою (ФРС) США програми кількісного пом'якшення, так і через деяке зміцнення ієни, що продовжує чинити тиск на великих експортерів.

Головною подією цього тижня обіцяє стати публікація протоколів засідання Комітету з відкритих ринків (FOMC) Федеральної резервної системи США від 30-31 жовтня. Протоколи будуть обнародувані 20 листопада 2013 р. Гравці розраховують, що матеріали засідання дадуть уявлення про подальші кроки Федрезерву в справі скорочення програми кількісного пом'якшення QE3. Інвестори по всьому світу сподіваються, що ФРС не піде на скорочення програми в найближчому майбутньому.

Крім того, трейдери побоюються можливого перегріву ринку. За минулий тиждень Nikkei набрав 7,7%. За рік індекс додав 45%. Якщо індексом вдасться утримати позитивну динаміку, то поточний рік може стати найкращим для Nikkei з початку 70-х років. За підсумками попередньої сесії Nikkei ледь опустився на 0,01%, проте в ході торгів досягав свого шестимісячного максимуму - позначки в 15273,61 пункту.

Папери японських фінансових організацій втратили сильні позиції, досягнуті напередодні, і їх котирування продемонстрували деяке зниження. Так, акції Sumitomo Mitsui Financial Group втратили від вартості 1,7%, папери Mitsubishi UFJ Financial Group стали легше на 0,9%, а ринкова капіталізація Mizuho Financial Group знизилася на 0,5%.

Великі експортери опинилися під тиском ієни. Ринкова капіталізація Toyota Motor знизилася на 0,8%, акції Nissan Motor Co. подешевшали на 0,1%, а ринкова капіталізація Honda Motor Co. знизилася на 1,09%. Акції Panasonic Corporation стали легше на 0,7%, а котирування Sharp Corporation. просіли на 1,8%.

Деяким підйомом відзначилися компанії будівельного сектора. Котирування будівельної Taisei Corp. зросли на 0,6%, ринкова капіталізація конкуруючої Kajima Corp. збільшилася на 0,3%, а котирування Obayashi Corp.. і Shimizu Corp. піднялися на 1,6%.

Ринкова капіталізація Mitsui Fudosan, що спеціалізується на роботі з нерухомістю, скоротилася на 0,4%, а папери Sumitomo Realty & Development стали легше на 0,8%.

За підсумками торгів 19 листопада 2013 р. індекс Nikkei знизився на 37,74 пункту (-0,25%) і склав 15126,56 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,32 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,77 ієни/дол.