ua en ru

Фондові торги в Японії 9 жовтня закрилися зростанням індексу Nikkei на 1,03%

Фондові торги в Японії 9 жовтня 2013 р. завершилися помірним зростанням Nikkei на 1,03%, який знову подолав позначку 14,000 пунктів. Після чотирьох днів падіння Токійська біржа трохи відігралася на тлі позитивної макроекономічної статистики і можливого призначення Джанет Йеллен главою ФРС США.

Якщо фондові ринки Азії знижуються в межах 1%, то Токійська біржа зростає приблизно в тих же модульних рамках. Зовнішні причини - можливе призначення прихильниці стимулюючих програм Дж.єллен главою ФРС США. Після відмови консерватора Лоуренса Саммерса від претензій на цю посаду вона залишилася єдиним фаворитом у гонці серед всіх претендентів. Зрозуміло, для початку кандидатуру майбутнього керівника Центробанку повинен внести Президент Барак Обама, потім ця кандидатура має бути затверджена у ФРС. Рішення Обами стане відомо сьогодні, проте вже зараз з'явилася інсайдерська інформація про те, що він запропонує на цю посаду саме Йеллен.

Позитивні новини присутні і в макроекономічній статистиці. По-перше, на зростання індексу Nikkei безумовно вплинула ієна дешевшає. Потім на початку торгів був опублікований протокол засідання Банку Японії. З нього випливає, що японська економіка зараз перебуває в стадії помірного, але незламного відновлення після кризи 2008 р. Крім того, Центробанк Японії прийняв рішення зберегти колишню монетарну політику, спрямовану на збільшення грошової бази в межах 60-70 трлн ієн щорічно (приблизно 600-700 млрд дол.), без зміни. Цільовий показник інфляції був збережений на колишньому рівні в 2%. Центробанк також залишив незмінною оцінку економіки країни. Таким чином, як і очікували більшість інвесторів, розширення безпрецедентних заходів стимулювання не було.

З корпоративних новин варто звернути увагу на акції компанії TEPCO, оператора аварійної АЕС "Фукусіма-1". Ще в ході торгів її представники оголосили результати розслідування за фактами витоку радіоактивної води, почастішання останнім часом. В останньому такому разі, йдеться в повідомленні, мала місце недбалість одного з робітників: він помилково від'єднав не ту трубу від системи очищення води, що призначається для промивання аварійних реакторів. За підсумками торгів котирування TEPCO знизилися на 0,8%.

У трійці лідерів за підсумками торгової сесії знаходяться хімічний концерн Denki Kagaku Kogyo (+7,4%), велика фірма по операціях з нерухомістю Heiwa Real Estate (+5,8%) і холдинг цементних заводів Sumitomo Osaka Cement (+4,8%) - частина одного з найбільших в країні конгломератів Sumitomo Group.

Найбільше падіння показали котирування компаній невиробничого сектора економіки. Так, в "червоній" зоні завершили свою сесію акції телекомунікаційної фірми Softbank (-5,7%), японського відділення інтернет-компанії Yahoo! (-3,7%) і холдингу мереж супермаркетів J Front Retailing (-1,7%). Варто відзначити, що з 225 котирувань фірм індексу Nikkei зниження показали лише 15 фішок.

Котирування японських автовиробників також показують зростання разом з ринком. Ціна паперів Toyota Motor зросла на 3%, акції Nissan Motor подорожчали на 1,6%. Honda Motor збільшила свою ринкову капіталізацію на 1,9%, а цінні папери Mitsubishi Motors Corp. подорожчали на 1,2%.

За підсумками торгів 9 жовтня 2013 р. індекс Nikkei виріс на 143,23 пункту (+1,03%) і склав 14037,80 пункту. Курс долара до ієни помітно виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,44 ієни і склав на закритті фондових торгів 97,37 ієни/дол.