ua en ru

Фондові торги в Японії 9 травня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,5%

Фондові торги в Японії 9 травня 2012 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,5% - до тримісячного мінімуму слідом за ринками США, що закрилися пониженням біржових індикаторів на тлі політичної нестабільності в Греції. Нагадаємо, що в Греції після минулих виборів партія "Нова демократія" не змогла домовитися з іншими політичними силами про формування коаліції. Відповідно з грецьким законодавством, право сформувати коаліцію перейшло до партії Syriza, яка зайняла на виборах друге місце та виступає за відмову від заходів жорсткої економії.

Таким чином, перспектива дефолту знову стала для Греції реальною, оскільки в разі відмови від заходів жорсткої економії країна перестане отримувати фінансову допомогу від Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду.

На цьому фоні у інвесторів пропав апетит до ризику, і в складі індексу Nikkei переважна більшість котирувань перейшла на негативну територію. Зокрема, подешевшали акції представників фінансового сектора: папери Sumitomo Mitsui подешевшали на 1,8%, а його конкурента Mitsubishi UFJ - на 1,64%.

Помітний вплив на фондовий ринок продовжує надавати сезон корпоративної звітності. На тлі підбадьорившись інвесторів прогнозу з операційного прибутку на поточний фінансовий рік котирування паперів Toshiba підвищилися на 1%, ставши одним з небагатьох винятків у складі індексу Nikkei. На 1,73% виросли котирування акцій ще одного японського виробника електроніки Panasonic Corp. Раніше в місцевій пресі з'явилася інформація про те, що компанія очікує чистий прибуток за підсумками поточного фінансового року (завершується в березні 2013 р.) у розмірі 50 млрд ієн (626,7 млн дол).

За словами аналітиків, корпоративні звіти можуть сприяти помітного зростання японського фондового ринку в найближчій перспективі: індекс Nikkei може знову наблизитися до позначки в 10000 пунктів до середини червня. До теперішнього моменту відзвітували 60% з 83 компаній, котирування яких входять у розрахункову базу індексу Nikkei. При цьому їх результати перевершили прогнози аналітиків.

Відзначимо, що після завершення торгової сесії в Японії свої фінансові дані оприлюднила автомобілебудівна корпорація Toyota Motor Corp.

За підсумками торгах 9 травня 2012 р. індекс Nikkei знизився на 136,59 пункту (-1,49%) - до 9045,06 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,09 ієни і склав на закритті торгів 79,78 ієни/дол.

Нагадаємо, фондові торги в США 8 травня 2012 р. закрилися зниженням провідних індексів на тлі політичної нестабільності в Греції.