ua en ru

Фондові торги в Японії 8 жовтня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,3%

Фондові торги в Японії 8 жовтня завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,3%. Настільки незначне зростання пов'язаний з тим, що інвестори Країни висхідного сонця, як і їх колеги по всьому світу залишаються у підвішеному стані в очікуванні розв'язки ситуації навколо американського "шатдауна", а також напередодні можливого дефолту Штатів.

Американська влада поки не просунулися в справі прийняття бюджету на новий фінансовий рік, що дозволило б відновити роботу держустанов країни, ні в питанні підняття "стелі" держборгу, що, в свою чергу, запобігло би дефолт. Поки демократи і республіканці лише посилюють риторику, світ будує припущення щодо того, чим може обернутися дефолт для першої за величиною економіки світу і як таке потрясіння може нашкодити іншим країнам.

По мірі наближення 17 жовтня, коли невирішення питання про підвищення "стелі" держборгу може обернутися для США справжнім крахом, все більше слабшає американська національна валюта. Зміцнення ієни по відношенню до долара позначається на котируваннях великих експортерів, які отримують більшу частину свого доходу за кордоном.

Явне зниження котирувань на тлі новин із США (важливого ринку збуту продукції) демонструють великі автовиробники. Акції Toyota Motor втратили в ціні 0,7%, ринкова капіталізація Nissan Motor Co. скоротилася на 0,8%, а цінні папери Mitsubishi Motors подешевшали на 0,4%.

Котирування компаній, що працюють в сфері електронної комерції, різко впали після того, як японська інтернет-компанія Yahoo Japan Corp., що є спільним підприємством американської Yahoo! і японської інтернет-компанії SoftBank, повідомила, що має намір скасувати деякі виплати для продавців через її сайт, що посилило занепокоєння щодо зростання конкуренції. Акції впали на 6,5%. Ринкова капіталізація SoftBank скоротилася на 0,8%.

Крім іншого увага інвесторів також привертає фінансова звітність компаній. Так, котирування оператора мережі мінімаркетів FamilyMart Co. Ltd. піднялися на 1,9% після того, як компанія повідомила, що її операційний прибуток в березні-серпні ц.р. виріс на 3,1% в порівнянні з показником річної давності і досягла рекордних значень.

Японські фінансові установи на загальному тлі продемонстрували здебільшого висхідну динаміку. Акції Sumitomo Mitsui подорожчали на 1,4%, ринкова капіталізація Mizuho Financial Group виросла на 0,5%, акції Nomura Holdings Inc. подорожчали на 1,1%.

За підсумками торгів 8 жовтня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 41,29 пункту (+0,3%) і склав 13894,61 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,03 ієни і склав на закритті фондових торгів 97,11 ієни/дол.