ua en ru

Фондові торги в Японії 8 серпня завершилися зростанням індексу Nikkei на 0,88%

Фондові торги в Японії 8 серпня 2012 р. закрилися зростанням індексу Nikkei на 0,88% на тлі спекуляції про можливі дії центробанків щодо стимулювання світової економіки. Зокрема, голова Федерального резервного банку (ФРБ) Бостона Ерік Розенгрен заявив, що Федеральна резервна система (ФРС) США повинна дотримуватися політики не обмеженого часом і масштабом монетарного пом'якшення.

З іншого боку, від дводенного засідання Банку Японії, яке розпочнеться 9 серпня ц.р., не очікують додаткового пом'якшення кредитно-грошової політики, оскільки, на думку експертів, економіка Японії і так переживає помірне відновлення.

На подібному фоні укупі з ослабленням ієни, викликаним більш значним, ніж очікувалося, профіцитом поточного рахунку Японії в червні 2012 рр., В "зелену" зону вийшли експортно орієнтовані компанії. Так, наприклад, котирування автовиробників Honda і Nissan, велика частина продажів яких припадають на іноземні ринки, виросли на 1,44% і 1,30% відповідно.

Акції японського виробника електроніки Sharp подорожчали на 2,73%, відновивши ринкову капіталізацію після падіння котирувань на 28% минулого тижня на тлі перегляду в бік пониження прогнозу по прибутку на 2012 р. З аналогічних причин в ході минулої сесії на 7% подешевшали папери конкурента Sharp - виробника електроніки Pioneer Corp.

Після того як американський банк Goldman Sachs підвищив прогноз щодо розвитку галузі напівпровідників, зростанням відзначилися японські виробники мікрочіпів, такі як Advantest, чиї акції подорожчали 3,14%.

За підсумками торгів 8 серпня 2012 р. індекс Nikkei виріс на 77,85 пункту (+0,88%) - до 8881,16 пункту. Курс долара до ієни знизився приблизно на 0,20 пункту по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 78,40 ієни/дол.

Зазначимо, що фондові торги в Японії 7 серпня також завершилися підвищенням індексу Nikkei на 0,88%.