ua en ru

Фондові торги в Японії 6 вересня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,45% на тлі фіксації прибутку

Фондові торги в Японії 6 вересня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,45% напередодні голосування Міжнародного олімпійського комітету (МОК) щодо вибору столиці Олімпійських ігор 2020 р. Одним з претендентів на перемогу в голосуванні є Токіо. Однак якщо на початку тижня японська столиця розглядалася як явний фаворит в боротьбі за проведення Олімпіади, то сьогодні на перший план вийшов Мадрид. Напередодні іспанські ЗМІ повідомили, що Мадрид заручився підтримкою 50 з 98 голосуючих членів МОК. Рішення комітету стане відомо 7 вересня.

Після повідомлень в іспанській пресі гравці японського ринку акцій, возлагавшие надії на Токіо як майбутню столицю літньої Олімпіади, перейшли до фіксації прибутку по паперах будівельних та інфраструктурних компаній, дорожавшим в попередні дні по мірі наближення голосування в МОК.

Аутсайдерами минулих торгів були акції японських фірм, що займаються будівництвом та операціями з нерухомістю. Так, папери компанії Heiwa Real Estate подешевшали на 4,4%, Tokyu Land - на 3,2%, а Taisei Corp. - на 4%. Крім того, акції японського комунікаційного агентства Dentsu, що володіє правами на олімпійське мовлення в азіатських країнах, знизилися в ціні на 3,1%.

Котирування акцій електроенергетичної компанії Tokyo Electric Power (TEPCO) знизилися на 2,3%, після того, як ядерний регулятор Японії розкритикував компанію за надання невірних даних про витік радіоактивної води з аварійної АЕС "Фукусіма-1".

Незважаючи на загальний негативний фон, акції ряду японських компаній відзначилися зростанням котирувань. Лідером зростання в складі індексу Nikkei стала компанія Sumco Corporation, виробник кремнієвих пластин для напівпровідників: її папери подорожчали майже на 2%.

Торги по акціях японських автоконцернів проходили без єдиної тенденції. Котирування паперів Toyota Motor знизилися на 0,6%, акції Nissan Motor подешевшали на 0,4%. В той же час папери Honda Motor додали в ціні 0,7% після подорожчання на 2,3% днем раніше.

За підсумками торгів 6 вересня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 204,01 пункту (-1,45%) і склав 13860,81 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,19 ієни і склав на закритті фондових торгів 99,77 ієни/дол.