ua en ru

Фондові торги в Японії 6 березня 2012 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,63%

Фондові торги в Японії 6 березня завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,63%. Негативна динаміка була викликана як новинами з Китаю, так і рухом курсу японської валюти.

Напередодні прем'єр Держради КНР Вень Цзябао повідомив про зниження прогнозу зростання економіки на 2012 р. до мінімального рівня з 2004 р. - 7,5%, щоб забезпечити уряду країни більший простір для маневру. Виступаючи на щорічній сесії вищого законодавчого органу країни - Всекитайських зборах народних представників, Вень Цзябао зазначив, що головна мета проводимих в країні реформ - це забезпечення сталого економічного зростання при збереженні цінової стабільності.

На негативному тлі в "мінус" пішли котирування фінансового сектора Японії. Акції найбільшого банку Країни висхідного сонця Mitsubishi UFJ подешевшали на 1,2%, а його конкурентів Mizuho і Sumitomo Mitsui - на 1,5% і 0,9% відповідно.

Крім того, на негативній території закрилися і провідні японські експортери. Протягом сесії ієна демонструвала зміцнення по відношенню до американського долара, однак до кінця торговельного дня курс долара все ж підвищився. Тим не менш, котирування виробників електроніки Toshiba і Hitachi до завершення сесії знизилися на 2,8%, а їх конкурентів Panasonic і Canon - на 2,1% і 1,3% відповідно.
Сировинні компанії Японії також продемонстрували низхідну динаміку. Гірничодобувна JFE Holdings, зокрема, відзначилася спадом котирувань на 3,1%, а її конкуренти Nippon Steel і Sumitomo Metal Industries - на 1,8% і 1,2% відповідно.

За підсумками торгів 6 березня ц.р. індекс Nikkei знизився на 60,69 пункту (-0,63%) і склав 9637,63 пункту. Курс долара до ієни підвищився на 0,24 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті торгів 81,47 ієни/дол.