ua en ru

Фондові торги в Японії 5 грудня закрилися зниженням індексу Nikkei на 1,50%

Фондові торги в Японії закрилися помітним зниженням індексу Nikkei на 1,50%. Падіння на торговому майданчику дещо згладилося в порівнянні з вчорашнім днем (за підсумками 4 грудня Nikkei знизився на 2,17%, показавши найгірший результат за останні шість тижнів). Тим не менш індекс як і раніше знаходиться в "червоній" зоні на тлі очікування американських новин.

Завтра, 6 грудня 2013 р., у США має вийти відразу кілька макроекономічних звітів по ринку праці. Це рівень середньогодинної оплати праці, персональний дохід та персональні витрати, зарплата в несільськогосподарських галузях і, найголовніше, рівень безробіття в листопаді. Як відомо із заяв керівництва Федеральної резервної системи (ФРС) США, саме на ринок праці буде звернено основну увагу чиновників Федрезерву при прийнятті рішення про скорочення програми "кількісного пом'якшення" (QE3).

Однак перша ж порція даних по ринку праці напередодні неприємно здивувала трейдерів. Кількість створених у листопаді 2013 р. в США робочих місць злетіло до 215 тис. з 130 тис. в жовтні. Несподівано позитивні показники викликали побоювання серед гравців ринку, що керівництво ФРС вважає це достатнім сигналом про стабілізації американської економіки і почне урізання QE3 вже на наступному засіданні свого профільного комітету 17-18 грудня ц.р.

Якщо завтрашні дані зі Штатів дійсно покажуть відновлення ринку праці, токійський індекс Nikkei має всі шанси знизитися за психологічно важливу позначку в 15000 пунктів. Тим не менш, якщо рахувати з січня 2013 р., Nikkei виріс на 46%.

На момент закриття торгів 5 грудня найсильніші позиції в рейтингу компаній, що входять в індекс Nikkei, демонструють папери кондитерської компанії MEIJI Holdings (+2,4%). Другу строчку рейтингу займає мобільний оператор SoftBank Corp. (+1,9%). На третьому місці закріпилася ріелторська фірма Tokyo Tatemono (+1,7%).

Серед фірм, чиї котирування знизилися сильніше за все, варто виділити службу доставки Yamato (-5,6%), виробника дисплеїв Danippon Screen Manufacturing (-4,5%) і виробника кераміки NGK Insulators (-4,4%).

Котирування японських автовиробників також в цілому показують зниження разом з ринком. Акції Nissan Motor подешевшали на 3,5%, котирування Mitsubishi Motors знизилися на 2,0%, ціна паперів Toyota Motor знизилася на 0,9%, а ринкова капіталізація Honda Motor скоротилася на 0,8%.

За підсумками торгів 5 грудня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 1,50% і склав 15177,49 пункту. Курс долара до ієни виріс по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,27 ієни і склав на закритті фондових торгів 102,08 ієни/дол.