ua en ru

Фондові торги в Японії 31 липня завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,45%

Фондові торги в Японії 31 липня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,45%. Основною причиною для цього стали очікування інвесторів щодо результатів засідання Федеральної резервної системи США. Підсумок дводенного засідання, що стартував напередодні, буде підведено сьогодні. Головним питанням, яке хвилює біржових гравців, залишаються терміни згортання ФРС США програми "кількісного пом'якшення".

Вже тривалий час програма служить надійним інструментом стимулювання американської економіки, з одного боку, і приводом для занепокоєння інвесторів - з іншого. Побоювання японських колег щодо подальшої політики ФРС поділяють і їх американські колеги: минула торгова сесія в США завершилася зниженням одного з трьох провідних індексів. На відкритті торгів також очікується зниження двох з трьох індексів.

Також у фокусі інтересів інвесторів залишаються корпоративні новини, пов'язані з сезоном звітності японських компаній. На цьому тлі виняткову увагу інвесторів приваблюють автовиробник Honda Motor Co., авіа - і автомобілебудівна Fuji Heavy Industries Ltd., виробник електроніки Panasonic Corp., конкуруюча з ним Toshiba Corp., а також виробник відеоігор та видеоконсолей Nintendo Co. Всі вони повинні відзвітувати після завершення торгової сесії.

На тлі корпоративної набряклості котирування виробника електроніки і ІТ-компанії Fujitsu Ltd. просіли на 3,1% після того, як компанія повідомила про чистий збиток у розмірі 21,9 млрд ієн (223 млн дол.) за квітень-червень ц.р. Аналітики прогнозували, що за підсумками кварталу діяльність компанії повинна була принести прибуток.
Японська телекомунікаційна медіакорпорація SoftBank Corp. підвищила власний прогноз по прибутку, незважаючи на це її папери подешевшали на 0,95%. Конкуруюча KDDI Corp.. також порадувала інвесторів повідомленням про прибуток за I квартал 2013 року, яка перевершила очікування аналітиків. На цьому тлі котирування злетіли на 6,92%.

Виробник електроніки Hitachi здивував трейдерів, підвищивши власний прогноз по прибутку на півріччя, яке завершиться у вересні ц.р. Це послужило причиною підйому його котирувань на 2,8%.
Напередодні звітності котирування Honda Motor Co. просіли на 2,2%. Інші найбільші автовиробники продемонстрували схожу динаміку. Акції Toyota Motor втратили в ціні 1,7%, а котирування Nissan Motor Co. опустилися на 1,8%.

Акції Panasonic Corp., якої належить відзвітувати після закриття торгів, подешевшали на 1,5%, його конкурента Toshiba Corp., знаходиться в аналогічних умовах - на 3,9%. Котирування іншого великого виробника електроніки Canon просіли на 0,33%, а акції Ricoh Co. Ltd. втратили в ціні 2,22%.

За підсумками торгів 31 липня 2013 р. індекс Nikkei опустився на 1,45% і склав 13668,32 пункту. Курс долара до ієни знизився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,31 ієни і становив на закритті фондових торгів 98,03 ієни/дол.