ua en ru

Фондові торги в Японії 3 липня завершилися зниженням індексу на 0,31%

Фондові торги в Японіі3 липня 2013 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,31%. Основною причиною для цього послужило природне "охолодження" біржі, що змінило відчайдушне ралі індексу Nikkei, який протягом останніх чотирьох торгових сесій в загальній складності додав майже 10%.

Так, торги напередодні завершилися підвищенням Nikkei на 1,78%. При цьому біржовий індикатор перевищив позначку в 14000 пунктів вперше за 5 тижнів на тлі хороших макроекономічних показників у США, що стало знаком відновлення американської економіки - найбільшого ринку експорту для Японії.

У ході торгової сесії, провідний індекс відзначився високою волатильністю. Відкривши торги в упевненому плюсі, ще в першій половині дня Nikkei перекочував в "червону" зону, де лише посилював втрати. Пізніше індекс знову ненадовго пішов у "зелене" поле, щоб згодом повернутися в мінус.

Оптимізму великим експортерам надає подальше ослаблення ієни, настільки вигідну для них, однак і воно повною мірою не може забезпечити абсолютно позитивного торгового фону.

У зв'язку з цим котирування великих японських експортерів продемонстрували наступну динаміку. Акції виробника фототехніки Canon Inc просіли на 0,2%, його конкурента Ricoh Co. Ltd. піднялися на 0,1%, в той час як ринкова капіталізація Fujifilm Holdings зросла на 1,7%, а її конкурента, Panasonic Corporation, - скоротилася на 1,8%.

Великі автовиробники навпроти здебільшого опинилися в "зеленому" поле. Акції Mazda Motor піднялися на 0,1%, ринкова капіталізація Nissan Motor Co. зросла на 0,6%, а цінні папери Honda Motor Co. подорожчали на 0,4%.

Фінансові установи Японії продемонстрували змішану динаміку. Акції Sumitomo Mitsui подешевшали на 0,1%, цінні папери Mitsubishi UFJ Financial Group додали в ціні 0,8%, а ринкова капіталізація Minato Bank виросла більш ніж на 0,5%.

За підсумками торгів 3 липня 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,31% і склав 14055,56 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,82 ієни і складав на закритті фондових торгів у Токіо 100,64 ієни/дол.