ua en ru

Фондові торги в Японії 28 червня завершилися зростанням індексу Nikkei на 3,51%

Фондові торги в Японії 28 червня 2013 р. завершилися зростанням індексу Nikkei на 3,51% на тлі позитивних макроекономічних даних і ослаблення побоювань щодо подальшої політики ФРС США.

Стрімке зростання провідного індексу забезпечили в першу чергу позитивні новини із США, де слабкі дані по ВВП країни віддалили можливість швидкого згортання Федеральною резервною системою (ФРС) США політики "кількісного пом'якшення", довгий час служила надійним інструментом підтримки американської економіки.

Позитивний настрій інвесторів також підкріпили позитивні макроекономічні дані з самої Японії, де, за попередніми даними, рівень промвиробництва в травні 2013р. виріс на 2%, що виявилося набагато вище прогнозів аналітиків, що передбачали зростання показника всього на 0,2%. Більше того, згідно з останніми даними, в Японії збільшився і обсяг роздрібної торгівлі.

На цьому тлі фінансові установи країни висхідного сонця торгувалися в "зеленій" зоні. Акції Sumitomo Mitsui подорожчали на 2,9%, котирування Mizuho Financial Group піднялися на 4,6%, а цінні папери Minato Bank додали в ціні 4,3%.

Подальше ослаблення ієни не забарилося позначитися на становищі великих експортерів, які в результаті продемонстрували істотне зростання котирувань. Акції найбільшого автовиробника і експортера Toyota Motor піднялися на 1,5%, його конкурента Nissan Motor Co. - На 3,5%, у той час як акції Honda Motor Co. подорожчали на 2,2%.

Ринкова капіталізація виробника фототехніки Canon Inc зросла на 0,5%, його конкурента Ricoh Co. Ltd, - на 1,7%, у той час як акції FUJIFILM Holdings подорожчали на 2,7%.

За підсумками торгів 28 червня 2013 р. індекс Nikkei підвищився на 3,51% і склав 13677,32 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 1,06 ієни і складав на закритті фондових торгів у Токіо 98,87 ієни / дол.