ua en ru

Фондові торги в Японії 28 липня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,5%

Фондові торги в Японії 28 липня 2011 р. завершилися зниженням індексу Nikkei на 1,5%, що опустився нижче 200-денної ковзної середньої, передає РБК. Ринок акцій продовжує залишатися під тиском новин із США, де до цих пір не вирішено питання про підвищення боргового ліміту.

Нагадаємо, якщо Демократична і Республіканська партії не прийдуть до згоди з приводу підвищення стелі запозичення до 2 серпня 2011 р., США можуть оголосити про перший в історії країни дефолт по своїх боргах, які складають 14,3 трлн дол. На даний момент республіканці, головним виразником ідей яких виступає спікер палати представників Джон Бейнер, пропонують короткострокове збільшення стелі запозичення на 1 трлн дол. При цьому вони висувають програму зі скорочення витрат на 1,2 трлн дол. протягом 10 років. Президент США Барак Обама, демократ, проти короткострокового підвищення меж запозичення. Він вступає за збільшення стелі на 2,4 трлн дол. до 2012 р.

Негативний вплив на настрої інвесторів також зробила вчорашня американська макроекономічна статистика. Міністерство торгівлі США напередодні повідомило, що обсяг замовлень на товари тривалого користування в країні в червні 2011 р. знизився в порівнянні з попереднім місяцем на 2,1%. При цьому аналітики прогнозували, що показник в місячному численні виросте на 0,3%.

Негативний вплив новин з Вашингтона не може нівелювати навіть позитивна фінансова звітність провідних корпорацій країни. Свою лепту в "ведмежий" тренд вносить також динаміка італійських та іспанських облігацій, що сигналізує про гостроту бюджетно-боргових проблем в зоні євро.

Крім того, триваюче зміцнення ієни посилює побоювання учасників ринку щодо прибутку провідних японських експортерів.

Акції виробника відеокамер Nikon Corp., чверть продажів якого доводиться на постачання в Європу, подешевшали на 1,6% після пониження суверенного кредитного рейтингу Греції та ослаблення євро до ієни.

Котирування четвертого по величині виробника сталі в Японії - Kobe Steel Ltd. - відступили на 3,4% на зниження прибутку в I кварталі фінансового року у зв'язку з подорожчанням сировини.

Вартість паперів найбільшого в світі виробника контрольно-вимірювального обладнання Advantest Corp. зменшилася на 6,9% після оголошення про зниження квартальної операційного прибутку на 57%.

Акції найбільшого публічного банку країни Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. подешевшали на 1,5%.

Виробник електроніки Panasonic Corp. додав до свого активу 0,5% - джерела повідомили, що компанія готується продати свій підрозділ по виробництву пральних машин і холодильників Sanyo Electric китайської Haier Group Co. за 130 млн дол.

За підсумками торгів 28 липня 2011 р. індекс Nikkei знизився на 151,27 пункту (-1,5%) і склав 9895,92 пункту. Курс долара до ієни знизився на 0,21 ієни по відношенню до курсу попереднього торгового дня і склав на закритті сесії 77,85 ієни/дол.