ua en ru

Фондові торги в Японії 27 листопада завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,42%

Фондові торги в Японії завершилися зниженням індексу Nikkei на 0,42%. На думку аналітиків, така тенденція викликана прагненням гравців зафіксувати прибуток, а також їх орієнтирами на довгострокову перспективу.

У центрі інтересів інвесторів виявилися виробники електроніки Nikon Corp., Ricoh Co. Ltd. і Canon Inc., що пов'язано з недавньою публікацією звіту американського виробника програмного забезпечення та електроніки Hewlett-Packard.

Згідно з матеріалами компанії, опублікованим ближче до завершення торгів, результати фінансової діяльності компанії за IV квартал 2014 фінансового року перевищили очікування аналітиків. Так, прибуток склав 1,4 млрд дол., або 73 центи на акцію, у порівнянні зі збитками в 6,9 млрд дол., або 3,49 дол./акція, роком раніше. Скоригований показник прибутку склав 1,01 дол./акція, в той час як аналітики очікували, що прибуток в перерахунку на акцію компанії складе 1 дол. Виручка знизилася на 3% - до 29,1 млрд дол., трохи перевищивши прогнозований показник. За підсумками торгів котирування Hewlett-Packard просіли на 0,9%, однак після публікації звітності в ході продовженій сесії злетіли на 5,4%.

На тлі яскравої звітності Hewlett-Packard акції Nikon Corp., які за поточний рік втратили 23,6% від вартості і зробили компанію однієї із найслабкіших в індексі Nikkei, зросли на 2,6%. Котирування Ricoh Co. Ltd. піднялися на 1,8%, а ринкова капіталізація Canon Inc. зросла на 0,8%.

Котирування ще одного виробника електроніки Panasonic - піднялися на 3,5% - практично до трирічного максимуму. Приводом для цього стало повідомлення джерела про те, що компанія має намір продати три своїх японських заводу з виробництва напівпровідників ізраїльської компанії TowerJazz. Зростанню котирувань також сприяла інформація про те, що Panasonic веде переговори з іншою компанією про продаж п'яти заводів з виробництва чіпів.

Папери японської інтернет-компанії Rakuten Inc. злетіли на 6,4% після повідомлення про те, що компанія буде переведена в індекс Topix.

Акції великих експортерів знову опинилися під тиском ієни. Котирування Honda Motor Co. Ltd. знизилися на 0,9%, ринкова капіталізація Mazda Motor Corp. скоротилася на 1,1%, папери Fuji Heavy Industries Ltd. подешевшали на 0,9%, а акції Daikin Industries Ltd. втратили в ціні 3,2%.

За підсумками торгової сесії, що завершилася напередодні, акції автовиробників Mazda Motor і Fuji Heavy Industries зайняли відповідно друге і третє місця серед компаній індексу Nikkei за цілий рік. Перше місце дісталося мобільного оператора SoftBank Corp., незважаючи на деяке зниження вартості паперів раніше на тлі фіксації прибутку.

За підсумками торгів 27 листопада 2013 р. індекс Nikkei знизився на 0,42% і склав 15449,63 пункту. Курс долара до ієни підвищився по відношенню до курсу попереднього торгового дня на 0,06 і склав на закритті фондових торгів 101,58 ієни/дол.